Storm Room Foto: Anders Sune Berg
1 av 3
Storm Room Foto: Anders Sune Berg
The Carnie Foto: Anders Sune Berg
2 av 3
The Carnie Foto: Anders Sune Berg
The Forty Part Motet Foto: Anders Sune Berg
3 av 3
The Forty Part Motet Foto: Anders Sune Berg

"Something Strange this Way" av Janet Cardiff och George Bures Miller i Århus

Cecilia Blomberg om "Something strange this way" på Aros
3:09 min

Janet Cardiff och George Bures Miller heter det kanadensiska konstnärsparet som tagit ljudkonsten till helt nya nivåer. Just nu pågår sen ett par veckor en stor utställning med sex av deras installationer på Aros Konstmuseum i Århus i Danmark. Cecilia Blomberg åkte dit och tog del av berättelser där ljud, ljus och scenografi samverkar i små allkonstverk.

Runt, runt snurrar en karusell med en giraff, en åsna, ett rådjur. Några av dem gulliga sagofigurer som brukar finnas på barnkaruseller. Sen är ingenting gulligt längre. I taket hänger två stela barnmannekängdockor och liksom vakar över den snabbt snurrande karusellen. Stora skuggor vandrar längs väggarna. Musiken tycks inlånad från spöktunneln.

Tänk dig att stiga in i ett tivoli när alla andra gått hem och det lite glättiga, roliga har bytts ut mot betydligt mörkare tongångar. Cardiff och Bures Miller är experter på sådana stämningslägen. Det handlar ofta om hotfulla tillstånd bortom rationellt tänkande.

Utställningen på Aros är också byggd som en svart, dunkel labyrint. Ungefär som att traska in i en hjärnas mörka vindlingar. Det är som om verken ber om att man ska gå in i dem och själv bli en del av allt med hjälp av ljudeffeker, röster, musik, ljus, scenografi och gamla prylar.

Ovädersrummet - Storm Room - är en kopia av en övergiven tandläkarmottagning i Japan. Väl inne i det nedslitna rummet är man där på riktigt. Ett par hinkar är placerade på golvet för att fånga upp vatten som droppar från taket.Utanför fönstren stormar och blixtrar det alltmer intensivt. Regnet forsar längs rutorna. Det verkar vara en tidsfråga innan blixten slår ned.

Det Janet Cardiff och George Bures Miller verkar så intresserade av är att slå sig in till besökarna via känslorna. Och jag lovar att de direkt kroppsliga upplevelser som man får av flera av deras verk är en effektiv metod. Idéerna har marinerats av många känsloregister innan de når hjärnan. Och bilden av världens tillstånd har mörknat efter den 11 september 2001.

Det sjätte verket på utställningen har jag mött tidigare. Det rummet är vitt. Fyrtio högtalare placerade i en oval representerar varsin röst i ett körverk från renässansen. En snabb resa rakt mot himmelska höjder. En glipa, en tillflykt om än tillfällig från de mer kaotiska och dunklare tillstånden i rummen intill.

Utställningen visas på Aros konstmuseum i Århus fram till den 19 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".