Inte alla barn har en förälder att dela en lässtund med. Foto: Sören Andersson

Godnattsagor från cellen

"Det har blivit lättare att prata om fängelse med mina barn"
2:48 min

Projektet "Godnattsagor inifrån" har som mål att människor som sitter i fängelse ska spela in sagor för sina barn. Genom berättandet vill man skapa ett starkare band mellan förälder och barn. 

Jacob är intagen på Högsboanstalten i Göteborg och har varit med i projektet "Godnattsagor inifrån". Han berättar entusiastiskt att han valde att läsa en historia som han själv älskade som barn, nämligen sagan om vargen och de sju killingarna. Jacobs mamma berättade denna och andra sagor för honom. Nu är det Jacobs tur att göra samma, även om han sitter inne.

– Om mina barn saknar mig kan de spela CD-skivan med sagan och det har blivit lättare att prata om fängelse. Det gör att barn också tänker annorlunda om pappor som sitter inne, säger Jacob. 

Men han och de andra intagna var skeptiska till projektet i början, säger Bahroz Rashid, vårdare och cirkelledare för projektet. 

– Men när de såg atmosfären här inne i själva rummet blev det lite annorlunda. Efter den tredje träffen sa de intagna att det här var de bästa som hade varit med. 

För att kunna delta behöver papporna få samtycke av den andra föräldern. Sedan kan de träna upp sitt berättande med ett proffs och få tips av bibliotekarier om barnböcker. Allt under sex träffar där de intagna upptäcker en annan sida av sig själva. 

– Att prata som förälder och inte som intagen är det viktigaste med den här cirkeln. Och så kan de känna sig utanför murarna för en gångs skull; säger Bahroz Rashid.

Projektet i Göteborg är ett samprojekt mellan Kriminalvården och Mölndals stadsbibliotek. Kriminalvårdsinspektören, Maria Svantesson, tror att de intagna lär sig att vara bra frånvarande pappor något.

– Oftast är det traumatiskt att en förälder hamnar i fängelse och det separation som det innebär. Syftet med projektet är att jobba med den här relationen. Att den ska upprätthållas under tiden mamman eller pappan sitter i fängelse.  

Jacob heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".