Ovanlig syn på bokhandel. Foto: Henrik Montgomery/TT
Ovanlig syn på bokhandel. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bokhandlare sömnlösa inför julhandeln

Bokhandlare sömnlösa inför julhandeln
3:15 min

Det är kris i den svenska bokbranschen, med vikande försäljningssiffror och nedskärningar. Härom veckan kunde vi berätta att var femte anställd på Sveriges näst största förlag, Norstedts, riskerar att förlora jobbet. Men vad är det egentligen som har hänt? I det första av flera nedslag i den svenska bokbranschen tittar vi närmare på de fysiska bokaffärerna, som nu laddar inför en av få försäljningstoppar under året.

Den bokaffär som misslyckas med julhandeln visar direkt röda siffror när året summeras. Det säger Dag Klackenberg, vd på Svenska bokhandlareföreningen.

– Det inte någon speciell kategori bokförsäljare som ligger sömnlösa, utan det gör vi allihopa, säger Dag Klackenberg.

Karin Zethraeus letar julklappar i en av Stockholms bokaffärer.

– Ja, dels ska jag köpa den här till min dotter som gillar serien, Girls. Så den tänkte jag köpa som en surprise. ... Men sedan håller jag på och letar böcker till min man... En hel lista med böcker... lite konstiga böcker tycker jag. Lantmäteriet av Jonas Gren, Mary Jones historia av Elin... vad står det...

Det är nuförtiden julhandeln och bokrean som finansierar affärernas verksamhet under övriga året, efter att många kunder de senaste åren lämnat de fysiska affärerna för internetbokhandlarna. I en av Stockholms bokaffärer är julskyltningen placerad så tidigt i affären att den nästan lämnar butiken. Och så måste det vara, säger butikschefen Kajsa Lamm som planerat för julhandeln sedan tidigt i höstas.

– Ungefär en femtedel av årets omsättning ska in de sex veckorna som ligger före jul. Den är superviktig, och det är årets mest intensiva period. Bokrean pågår inte alls lika länge.

Men faktum är att julhandeln och bokrean inte bara är en välsignelse. För när kunderna flockas kring hyllorna, då behöver bokaffärerna ha stora och framförallt dyra lokaler. Lokaler som resten av året gapar tomma. Dag Klackenberg som är vd på Svenska bokhandlarföreningen ser bara en lösning i framtiden.

– Du kommer att se framöver att bokhandeln kommer att minska sin yta, och bokhandlarna kommer att lägga schema för de anställda så att det inte är lika många människor i butiken. Det är tråkigt för kunderna, men det är en ekonomisk nödvändighet.

Men allt är trots allt inte nattsvart för bokhandlarna. Enligt Dag Klackenberg har marknaden stabiliserats. De som ännu inte lämnat den fysiska butiken för näthandeln kommer att stanna kvar, tror han.

– Böcker av den typ som lämpar sig väldigt väl för att köpa i näthandeln som facklitteratur och kurslitteratur har kunderna vant sig vid att handla över nätet. Men de kunder som uppskattar att gå i en butik, där man kan bläddra och läsa och känna i böckerna och få dem inslagna, de har stannat kvar i bokhandeln. Jag tror att det är bestående, den här fördelningen på marknaden.

Och för Karin Zethraeus som letar julklappar är nätbokhandlarna inget alternativ.

– Nej, men jag vill ha bokhandeln kvar, så jag tycker det är viktigt att handla på bokhandeln.

Det är nästan lite solidariskt?

– Ja, det är lite dyrare men jag tycker det är jätteviktigt. Man vill ändå hålla i böckerna och känna på dem. Jag brukar ofta läsa de första raderna när jag handlar till mig själv, och se om det verkar bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".