Demonstranter utanför tidningen Zamans redaktion i Istanbul. Foto: AP/TT
Demonstranter utanför tidningen Zamans redaktion i Istanbul. Foto: AP/TT

Journalister gripna i Turkiet

Turkisk polis grep minst 23 personer vid räder mot regeringskritiska medier under söndagen.

Turkisk polis har gjort räder mot medier som står den USA-baserade muslimske imamen Fethullah Gülen nära, uppger en redaktör vid en berörd tidning.

Enligt medierapporter greps minst 23 personer i räderna mot bland annat en tv-kanal och en dagstidning. Bland annat ska chefredaktören för tidningen Zaman, Ekrem Dumanli, ha gripits.

Fethullah Gülen var tidigare vän till Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan, men har förvandlats till fiende. Erdogan har bland annat anklagat Gülen för en förtalskampanj, för att ha använt sitt inflytande inom polis- och rättsväsendet för att skada AKP-regeringen genom korruptionsanklagelser.

Gülen bor i USA och leder rörelsen Hizmet, som har många anhängare inom Turkiets polis och domstolar. Tidigare i år godkände parlamentet en lag om att stänga ett stort antal privatskolor som Gülen drev merparten av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".