Allt dyrare musikaler oroar teaterägare i London

"Regissörer vill ha ökade möjligheter att göra extraordinära saker"
2:12 min

Det går bara bättre och bättre publikt i London - senaste siffran är cirka 14.5 miljoner besökare. 60 procent av besökarna går på musikal. Men de kraftigt ökande kostnaderna för att sätta upp musikal, oroar teaterägare.

- Scenografer och regissörer vill ha ökade möjligheter att göra de mest extraordinära sakerna. Men det är inte bara dyrt att konstruera detta utan också att köra, använda, säger Nica Burns som leder Nimax Theatre som äger sex teatrar i West End.

Det är framförallt de senaste fem åren som kostnaderna stigit kraftigt, menar hon. Och den andra kostnaden som ökar kraftigt är marknadsföring, även i England tappar tidningarna läsare och det blir dyrare för teatrarna att hitta sina kunder.

Redan för ett år sedan sa Andrew Lloyd Webber i en intervju att kostnaderna att sätta upp en ny föreställning stigit så dramatiskt att han inte längre visste om han skulle kunna göra så många fler.

I dag kostar det i genomsnitt mellan 35 och 60 miljoner kronor att investera i en musikal, därtill upp till 3 miljoner i veckan att spela föreställningen. Och det finns mycket dyrare exempel. Biljetter är dyra i London, men det tar ändå minst 6 månader att spela in investeringen och då måste man ha fulla hus.

- Anledningen till att vi är bekymrade är att vi inte vill förlora rätten till att misslyckas och experimentera. Det kräver också mycket pengar att utveckla föreställningar och det gäller speciellt musikaler, säger hon.

David Richter, Sveriges Radio.
david.richter@sverigesradio.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".