Made in Dagenham
Made in Dagenham. foto Alex James

Made in Dagenham i London

"feelgoodmusikal på fabriken"
1:50 min

Bristen på nya stora brittiska musikaler diskuteras ibland i engelska medier. Men nu har en större satsning haft premiär i Londons West end. Made in Dagenham (flickorna i Dagenham) heter den och bygger på en film från 2010 om kvinnokamp på 60-talet.

Satsar man stort, verkar arbetarmiljö och en story lånad från filmvärlden, vara receptet i England. Jämförelsen med supersuccen Billy Elliot, som fyller 10 år som musikal, är oundviklig.

Men medan de strejkande arbetarna i den gick bet i konflikten, går det desto bättre för kvinnorna i Made in Dagenham.

Fd Bond-bruden Gemma Arterton, spelar Rita O.Grady som leder ett kvinnouppror på Fordfabriken 1968 för att kvinnorna ska få samma lön som männen. En kamp som inte bara handlade om att övertyga företaget...utan även facket och gubbarna.

På scen blir det till en lättsam tillställning i högt tempo, med trallvänliga låtar ofta i körsång. En form av feelgoodmusikal på fabriken, på bred dialekt och med arbetarromantik. Texten är konstant vitsig, så till den milda grad att det inte lämnas mycket utrymme för någon större fördjupning av allvaret bakom eller karaktärerna. Det är först när Ritas make därhemma, känner sig försummad, och försöker plocka på poäng på att varken ha behandlat henne illa eller gått till andra kvinnor, som det för ett ögonblick blir verkligt drabbande och en äkta känsla för vad det innebar att driva rättvisekamp i det sexistiska 60-talet infinner sig.

Men med full fart, riviga nummer och en passionerad ensemble kommer man trots allt ändå långt. Made in Dagenham är en underhållande stund. Blir det en ny supersucce ala Billy Elliot då? Sannolikt inte. Miljön må vara ett framgångsrecept för att nå brittiska hjärtan, men storyn är inte lika skickligt konstruerad.

David Richter


Made in Dagenham the Musical, Adelphi Theatre

Manus: Reichard Bean, sångtexter Richard Thomas, musik David Arnold, regi Rupert Goold.

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".