Massiv kritik mot besparing på kulturtidskrifterna

 "Ett strupgrepp på demokratin" och "en summarisk avrättning av en hel kultursektor" - reaktionerna på förslaget att dra in huvuddelen av statens stöd till kulturtidskrifter är starka.

Som Kulturnytt rapporterade i fredags föreslår Alliansen en besparing på statens stöd till kulturtidskrifter med 15 av totalt 19 miljoner kronor. Och på kultursidorna har kommentarerna under helgen inte varit nådiga: "ett strupgrepp på demokratin" skriver Sydsvenskans Per Bergström, och Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman kallar besparingen "En katastrof... för hela den svenska offentligheten".

Idag skriver tretton tidskriftsredaktörer i DN att kulturtidskrifterna görs "av lust och kärlek till det offentliga samtalet" och utgör "ett ovärderligt kulturellt kapital. Som nu riskerar att rivas ner över en natt".

Redaktörerna undrar Alliansen vill begränsa det offentliga samtalet, och "försvåra villkoren för tidskrifter där deras politik, liksom övriga riksdagspartiers, kritiseras?"

"Vår prioritering ligger inte på intellektuella vuxnas läsande" kommenterade kulturutskottets ordförande, Per Bill (M) förslaget i fredags. Ett motsägelsefullt och komiskt uttalande, enligt Expressens kulturchef Karin Olsson, då besparingen på kulturtidskrifterna ersätter den tidigare aviserade nedskärningen i litteraturstödet till förlagen, ett stöd som främst går till kvalificerad vuxenlitteratur.

Per Bill menade i fredagens Kulturnytt att man borde kunna skynda på digitaliseringen och därmed minska en del kostnader. Men i den heldigitala, nordiska webtidskriften Kunstkritikk menar kritikern Kim West att det "rör sig om en summarisk avrättning av en hel kultursektor. Inga oberoende tidskrifter kommer att överleva."

På torsdag diskuterar Riksdagen budgetprioriteringarna för 2015. Ett upprop för att rädda kulturtidskrifterna har hitills samlat drygt 5500 underskrifter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".