Sony pressar medier efter hackerattack

Filmbolaget Sony vill förhindra att pressen rapporterar om de uppgifter som läckt sedan hackerattacken i slutet på november, skriver Variety.

Företagets jurister har skickat mejl till medier som skrivit om händelsen, där man menar att materialet som läckt ut är att betrakta som "stulen information" och kräver att filer som mottagits ska raderas.

Bland andra Variety, New York Times och Hollywood Reporter har mottagit mejlet från juristen David Boies, som "vill försäkra sig om" att ingen information kommer att användas av medierna.

Efter nätattacken har en rad filmer dykt upp på internet, bland annat sådana som ännu inte haft biopremiär som "Still Alice" och "Mr Turner". Dessutom har budgetuppgifter, mejl från Sonys högsta chefer och information om skådespelares löner läckt ut.

Till exempel spreds information om att Jennifer Lawrence fått mindre betalt jämfört med sina manliga kollegor vad gäller lön för arbetet med filmen "American Hustle".

En grupp hackare som kallar sig Guardians of peace har tagit på sig ansvaret för dataintrånget och i samband med detta krävt att Sony stoppar Seth Rogen-komedin "The Interview", om en duo som rekryteras av CIA för att bistå agenter som försöker mörda Kim Jong-un.

I ett brev till FN har Nordkorea förkastat "The Interview" som ett "omaskerat stöd till terrorism och en krigshandling", men officiellt förnekar Nordkorea att att inhemska hackare skulle ligga bakom den uppmärksammade attacken mot mediebolaget.

Förra veckan kom nyheten om att filmen stoppas i Asien. I Sverige får den premiär den 30 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".