Magnus Bärtås och Fredrik Ekman. Foto: Hugo Rennéus / Sveriges Radio.
Magnus Bärtås och Fredrik Ekman. Foto: Hugo Rennéus / Sveriges Radio.

Förtryck och folkmord av Yezidier aktualiseras igen

"Det är med blandade känslor vi ger ut boken på nytt"
2:51 min

Yezidierna är gruppen som säger sig ha blivit utsatta för över 70 folkmord genom historien, beskyllda för att vara djävulsdyrkare. Just nu är de offer för IS brutala framfart. För att återigen belysa Yezidiernas situation släpps nu den tio år gamla boken "Yezidier - en reseessä" i en nyutgåva.

Kulturnytt träffade bokens författare Fredrik Ekman och Magnus Bärtås.

– Det är ju lite blandade känslor att boken tajmar med allt det fruktansvärda som händer i främst Irak. Där Yezidierna blivit utsatta för förföljelse och mer eller mindre ett folkmord, säger Fredrik Ekman.

Magnus Bärtås instämmer:

– Det som aktualiserat boken är ju händelserna sista halvåret. Det är skrämmande att se att historien upprepar sig, och med sådan exakthet också.

Fredrik Ekman och Magnus Bärtås gjorde två resor i Irak och Armenien år 2003-2004 och samlade in berättelser från Yezidier. Innan de åkte ville de ta del av den litteratur som fanns om folkgruppen, men insåg snart att det skrivits ytterst lite. En missionsrapport från början av 1900-talet var det närmaste en "på plats"-beskrivning de kunde komma.

– På den tiden kallade man Yezidierna för "smutsfolket". De var allmänt föraktade av alla och vem som helst fick ge sig på dem på gatan och ge dem en örfil. De var de lägsta av de lägsta, säger Magnus Bärtås. 

Trots att Yezidierna varit utsatta för förföljelse och folkmord genom historien, beskrivs de fortfarande som en obskyr folkgrupp som stavas olika i varje nyhetsrapport och som bär på fler myter om sig än faktauppgifter.

De är en kurdisk minoritet som ofta felaktigt anklagas för att vara djävulsdyrkare..i själva verket tillber de änglar. De gifter sig endast inom folkgruppen och de accepterar inte att man konverterar till Yezidism.

Ekman och Bärtås essä tar avstamp i det som skrivits om folkgruppen tidigare..men lyfter också fram Yezidiernas egna berättelser..som inte alltid är så sympatiska.

– Våra texter är ju en blandning av en form av essäistiskt berättande och ett resereportage, helt enkelt. Och då blir ju resan en del av kunskapsinhämtandet också. Det är inte bara litteraturforskning, utan det finns ett möte med människor i berättandet, säger Fredrik Ekman. 

Nu, tio år efter att boken skrevs, flyr Yezidier sina hem från IS framfart i norra Irak. Yezidierna tvingas konvertera till Islam eller dödas genom halshuggning eller stening. Kvinnor våldtas och säljs som sexslavar. Det är samma scener nu som år 1415 eller 1892, säger författarna.

Att "Yezidier - en reseessä" nu ges ut i en nyutgåva hoppas Fredrik Ekman och Magnus Bärtås kan göra att fler får en förståelse för vilka folkgruppen egentligen är.

– Det är inte bara ett namn, det är ett folk som har lidit oerhört och som håller på att mördas bort från jordens yta just nu. Så vi kanske ska försöka förstå vilka de är och ta emot dem, säger Fredrik Ekman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".