Bangs chefredaktör Mireya Echeverría Quezada. Foto: Ulrika Lindqvist/SR
Bangs chefredaktör Mireya Echeverría Quezada. Foto: Ulrika Lindqvist/SR

Bang om nedskärningen: "Dumt och okunnigt"

Bang om nedskärningarna för kulturtidskrifter
2:28 min

Kritiken har fortsatt i dag mot Alliansens förslag om att skära i stödet till kulturtidskrifter med 15 miljoner kronor. En av de drabbade kulturtidskrifterna är feministiska Bang.

Sedan nyheten i fredags om att alliansen vill ta bort 75 procent av det nuvarande stödet till kulturtidskrifterna har mycket kraft gått åt till att fundera på det, säger Bangs chefredaktör Mireya Echeverría Quezada.

– Vi har skrivit debattartiklar, har försökt tänka, dra i trådar, protestera mot hur dumt det här beslutet är och som känns väldigt okunnigt.

Vad besparingen skulle leda till konkret för just Bang är för tidigt att säga menar hon, men troligtvis kommer det bli svårare att som tidskrift även fungera som plantskola. Det kommer bli svårare att ta in och lära upp oprövade skribenter och illustratörer.

– Femton miljoner, det resulterar i så mycket mer än bara de pengarna. Det går inte att värdera.

Mireya Echeverria Quezada är en av en rad redaktörer som menar att alliansens beslut begränsar det offentliga samtalet, och påpekar det faktum att flera av de drabbade kulturtidskrifterna som till exempel Bang, Expo och Arena har en tydlig antisrasistisk agenda.

– Det är väldigt tråkigt men också tyvärr intressant att sätta det i det sammanhanget som vi befinner oss i idag i Sverige då det blåser rasistiska och högerextrema vindar. Att starka och viktiga röster nu blir tystade.

Moderaten Per Bill menar att det absolut inte ligger i alliansens intresse att begränsa det offentliga samtalet.
– Nej, vi vill ha ett brett och stort samtal.

Han säger också att han är beredd på att lyssna på förslag om hur man skulle kunna undvika att skära ner så här mycket på kulturtidskrifterna:

Vill du uppmana dem att hitta ett annat sätt?
– Självklart så ska vi titta på om det finns alternativ att hålla budget men att kulturtidskrifterna får en mindre del av besparingen.

Vilka menar du med vi?
– Vi som står bakom budgeten för 2015.

Vad tror du om möjligheten att hitta ytterligare pengar?
– Det vill jag först göra en ordentlig bedömning av innan jag svarar på.

Bang får i dag 625 000 kronor i statligt stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".