Bildmuseet i Umeå. Foto: Johan Gunseus/TT
Bildmuseet i Umeå. Foto: Johan Gunseus/TT

16 december: En dröm om norr

16 december: Allas blickar mot norr
1:27 min

Reportern Freja Lantto Heldebro öppnar dagens drömska lucka i Kulturnytts julkalender.

Blunda och så följer du med mig in i min dröm...

Från och med årsskiftet vänds allas blickar mot norr. Riksmedia vill bara berätta om kulturlivet ovanför Umeå. Det är inte kulturhuvudstadsår, men det gör detsamma. Bildmuseet får mer än en notis i dagspressen om de unika utställningarna som finns där.

Helt plötsligt syns Tornedalsteatern, med sitt säte i Pajala, i tv-rutan. Reportrarna tar sig en dopp i Kattilakoski i torneälven innan de åker vidare till kulturens mecka - Jokkmokk, med alla de samiska konstnärer och aktivister som verkar där.

Stockholmare vallfärdar till berättarfestivalen i Skellefteå och Sara Lidmans hem i Missenträsk. Sommarfestivalen Musikens Makt i Luleå livesänds på kvällstidningarnas webbsidor. Verket i Umeå måste få större lokaler mitt i stan, för de kommer så många kulturjournalister från huvudstaden som bara måste in i moshpiten på alla spelningar.

Det här är bara en dröm. Men en sak ska du ha med dig – norrut åker vi för att leva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".