Frankrikes president  François Hollande. Foto: Beatrice Janzon/SR
1 av 2
Frankrikes president François Hollande. Foto: Beatrice Janzon/SR
Jean-Barthélémi Debost, museichef i Paris. Foto: Beatrice Janzon/SR
2 av 2
Jean-Barthélémi Debost, museichef i Paris. Foto: Beatrice Janzon/SR

Immigrationsmuseum invigt till sist

En stolthet över invandringen
1:51 min

Det har varit en snårig väg fram till invigningen av Frankrikes omstridda immigrationssmuseum: Musée de l'Histoire de l'Immigration.

Förre presidenten Sarkozy vägrade på sin tid att klippa av bandet, men igår kväll, sju år efter öppnandet, så fick det statliga muséet i östra Paris till sist sin officiella invigning av president François Hollande.

Det blev stark politisk markering där presidenten underströk invandringens betydelse för Frankrike.

– Sju år är en lång tid för att få en invigning, sa socialdemokraten Hollande och betonade att invandringen alltid kommer att vara ett svårt ämne.

Flera ministrar var också med i den stora salen. En mängd säkerhetsvakter spanade diskret. Hollande betonade att museet visar en stolthet över invandringen.

– En av fyra fransmän har minst en utländsk far - eller morförälder, påpekade presidenten.

Han redogjorde för första gången för sin politiska linje när det gäller invandring och betonade skolornas ansvar för att motverka rasism och höll också fram krav på invandrare att lära sig franska.

Syftet med museet är att skapa en syn på invandringen som berikande för Frankrike med siffror och fakta. Nu visas utländska kreatörers betydelse för Paris som modets huvudstad. President Nicolas Sarkozy, som använde hårda tag mot invandrare vägrade att inviga muséet när det öppnade.

Jean-Barthélémi Debost, en av museicheferna, är mycket nöjd nu.
 Under sju år har personalen arbetat här utan att deras jobb fått riktig legitimitet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".