Svenska kulturtidskrifter på Kulturnytts redaktion. Foto: Rebecka Ljung/Sveriges Radio
1 av 2
Svenska kulturtidskrifter på Kulturnytts redaktion. Foto: Rebecka Ljung/Sveriges Radio
Per Bill (M). Foto: Fredrik Wennerlund
2 av 2
Per Bill (M). Foto: Fredrik Wennerlund

Nedskärning för svenska kulturtidskrifter blir verklighet

Kritiseras även av egna alliansprofiler
1:36 min

Alliansens budgetförslag, som bland annat innebär 75 procent lägre stöd till kulturtidskrifter, fortsätter gälla. "De har vägrat att lyssna", säger miljöpartisten Niclas Malmberg. 

På kulturutskottets extrainsatta sammanträde på tisdagsförmiddagen togs beslutet att lagd budget ligger. Alliansen ska alltså skära i stödet till svenska kulturtidskrifter med 15 miljoner kronor, vilket innebär 75 procent av det nuvarande stödet.

Miljöpartisten Niclas Malmberg sitter i kulturutskottet men är inte nöjd med dagens utveckling.

– Jag blev inte överraskad, men jag är fortfarande lika bestört över att man far fram på det här sättet. Och i dag försökte vi få alliansen och Sverigedemokraterna att åtminstone lyssna på företrädare för kulturtidskrifterna, men inte ens det ville de gå med på. Vi vill försöka få dem att tänka om men de har vägrat att lyssna. 

Han får medhåll av socialdemokraten Gunilla Carlsson som är vice ordförande i kulturutskottet. Hon skrev på SVT Opinion igår att hon skulle försöka rädda kulturtidskrifterna i dag.

– Men eftersom betänkandet redan var justerat så tyckte inte allianspartierna att det var av intresse. De hade tagit det här beslutet, och det ligger fast.

Men det är inte bara de rödgröna och kulturdebattörer som kritiserar förslaget, även profiler i de egna allianspartierna, som förra moderata kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och den folkpartistiska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, motsätter sig ett minskat stöd.

Moderaten Per Bill är ordförande i kulturutskottet:

– Vi konstaterade bara att vår budget ligger fast och att vi inte tänker ta tillbaka den till utskottet. Sen så har jag uppmuntrat och uppmanat alla som är intresserade av de här frågorna att lyssna på debatten i riksdagen på torsdag. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".