Nicki Minaj. Foto: AP/TT
1 av 2
Nicki Minaj. Foto: AP/TT
Nicki Minaj på scen. Foto: AP/TT
2 av 2
Nicki Minaj på scen. Foto: AP/TT

"The Pinkprint" av Nicki Minaj

Ametist Azordegan har lyssnat på Nicki Minajs The Pinkprint
2:55 min

Hon utgör topp fem av vår tids popdrottningar. Nicki Minaj släpper denna veckan sitt nya album och Ametist Azordegan har lyssnat.

Kon­kur­ren­sen har varit hård mel­lan de unga kvinn­liga popi­ko­nerna som Katy Perry, Beyoncé, Lady Gaga och Nicki Minaj. De har länge hit­tat på tricks för att fånga vår upp­märk­sam­het.

Det verkar inte räc­ka med att sjunga och dansa, det har stundtals verkat som att det måste till en "Dis­ney on Ice"-liknande show på scen, en karneval i musik­vi­deor och musikmässigt gyckelspel.

Jag menar, Nicki Minajs två föregående album (2010 års "Pink Friday" och 2012 års "Pink Friday…Roman Relo­a­ded") har varit smått galna pastischer av synt­­pop, jungle, R'n'B och skev electro­nica.

Mycket har pekat på att hon faktiskt kan sjunga och rappa, men vi har bara fått lite av varje och i virrvarret aldrig fått landa i hennes musikaliska kvalitéer. Framförallt har vi aldrig fått komma Nicki Minaj nära. Vi har koll på hennes peruker och tokiga outfits men hon har aldrig berättat vem hon är.

Men nu händer plötsligt något helt nytt! Plötsligt kikar Onika, som Nicki Minaj egentligen heter, fram bakom skynket. Det nya albumet "The Pinkprint" presenterar en mer tillbakalutad och inbjudande Nicki Minaj än någonsin tidigare.

Här är hon reflekterande. Så har hon sällan mött oss. Vi är nu känna en, ja, mer mogen kvinna, som utgår från sig som person i sina texter. Vi får veta mer om hennes livserfarenheter och dessutom gör längtan efter stabilitet i kärlekslivet entré.

Albumet är kanske inte lika roligt och underhållande som hennes tidigare, men emellan varven är den i stället fylld med superfina emoballader där Nicki Minaj äntligen sjunger ut, och nu blir hennes färdigheter som rappare tydligare, vi får mer långsam rap där hon tar sin tid att berätta och lägger större vikt än någonsin på rapens rytmik.

Frågan är om det här är ett mellanspel eller en fingervisning om vilket håll hon ska framöver. Landar hon och lutar sig tillbaka bara temporärt för att hon är trött efter den intensiva mediekarusellen hon åkt i, eller innebär det här en kapitelvändning?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".