Den kubanska författaren Wendy Guerra.
Den kubanska författaren Wendy Guerra. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Vågad visning av censurerad berättare på Havanna filmfestival

Vågad visning av censurerad berättare på Havanna filmfestival
2:19 min

I helgen avslutades Kubas internationella filmfestival, som genom åren blivit en viktig referenspunkt i Latinamerika. Filmfestivalen har en tradition av att vara mer öppen än vad det kubanska kulturlivet annars tillåter. Så var fallet även i år - en av filmerna som visades var "Todos Se Van", baserad på en bok som aldrig getts ut på Kuba. "Alla ger sig av", heter romanen på svenska, och är skriven av den kubanska författaren Wendy Guerra.

– Gabriel Garcia Marquez och jag var nära vänner. Han brukade skämta om att han ville få telefonen att sluta ringa. Själv har jag gjort allt för att den ska BÖRJA ringa, säger Wendy Guerra när vi ses i hennes hem i Havanna. Hon pekar mot ytterdörren och säger: ibland drömmer jag om att nån ska ringa på för att få sitt ex signerat.

Wendy Guerra har översatts till 13 språk. Hennes mest kända roman är Todos Se van, Alla ger sig av på svenska. Den handlar om hennes svåra uppväxt på 80-talets repressiva Kuba, då många försökte lämna ön. Boken har aldrig getts ut på Kuba, men har spritts i omvärlden. För några år sen landade den i den colombianske filmregissören Sergio Cabreras händer.

– Jag läste boken och fascinerades av den, men tänkte att en filmatisering borde göras av en kuban, säger Sergio Cabrera. Men mina kubanska kolleger sa: den där boken kommer aldrig bli film på Kuba. Gör den du!

Sergio Cabrera tilläts inte spela in filmen på Kuba, utan gjorde det i Colombia med kubanska skådespelare. Så du kan tänka dig hur förvånad jag blev när den bjöds in till Filmfestivalen i Havanna, säger Sergio.

– Det här visar att Kuba ändå håller på att öppnas mer och mer - särskilt för konstnärer, säger Sergio Cabrera. Han får medhåll av Wendy Guerra.

– Jag känner mig lugnare på Kuba idag. Saker förändras, steg för steg, säger Wendy Guerra, som hoppas att hon en dag kan publiceras även här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".