Bredbandsbolaget svarar om Pirate Bay

"Viktigt att värna om ett öppet och fritt internet"
0:27 min

Trots razzia är fildelningssajten Pirate Bay uppe igen genom en så kallad spegling på sajten Isohunt. Ett försök att stoppa The Pirate Bay var den stämning som tv- och filmbolag riktade mot Bredbandsbolaget i höst. Nu svarar Bredbandsbolaget på stämningen och säger att deras uppgift varken är att kontrollera eller blockera deras kunders tillgång till tjänster och innehåll.

Mats Lundqvist, affärsområdeschef för bredband och tv på Telenor där Bredbandsbolaget ingår, säger också att kravet saknar lagstöd.

– Vi anser ju att man borde hitta andra vägar att komma åt intrång, men det är inte internetoperatörens skyldighet att blockera eller spärra kundernas tillgångs till tjänster. Det finns ingenting i svensk lagstiftnings som ingår i det här föreläggandet som stödjer det och här är det också viktigt att värna om ett öppet och fritt internet, säger Mats Lundqvist.  

Så svarar nätoperatören på stämningen som flera skiv- och filmbolag lämnade in till Stockholms tingsrätt i november.

Syftet var att kräva av Bredbandsbolaget att hindra sina kunder att komma åt fildelningssajten The Pirate Bay och strömningssajten Swefilmer.

De bolag som har stämt Bredbandsbolaget anser i sin tur att genom att ge tillgång till sajter som The Pirate Bay och Swefilm medverkar nätoperatören till upphovsrättsintrång.

Maria Blanco
maria.blanco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".