Uppslag i den nuvarande kyrkohandboken från 1986 som nu ska ersättas. Foto: Berit Nygren/SR
Uppslag i den nuvarande kyrkohandboken från 1986 som nu ska ersättas. Foto: Berit Nygren/SR

Svenska kyrkan backar om kyrkohandboken

"Arbetet går in i ett nytt skede"
2:04 min

Svenska kyrkans "regering" kyrkostyrelsen går kritikerna till mötes och tar över styrningen av arbetet med en ny kyrkohandbok från kyrkokansliet.

Kyrkohandboken beskriver hur gudstjänster som högmässor, dop och begravningar ska gå till, men kyrkan har fått massiv kritik från musik-Sverige för att slarva med arbetet.

- Nu går arbetet in i ett nytt skede, säger biskopen i Göteborgs stift Per Eckerdal som för kyrkostyrelsens talan och fortsätter:

- Det finns synpunkter, bland annat när det gäller musiken och den så kallade serie A som handlar om kyrkans gamla musikaliska arv som är viktigt att vi kan hitta bra former för att renovera nu i samband med handboksarbetet, säger Per Eckerdal.

Varför kan inte kyrkokansliet styra det arbetet även fortsättningsvis då, varför måste det tas över av kyrkostyrelsen?

- Alltså en ambition i det här är att vi växlar upp styrningen av arbetet nu för att på ett smidigt sätt kunna bredda arbetsformerna.

Då är det lättare att leda arbetet med en styrgrypp som ligger direkt under kyrkostyrelsen eftersom det är kyrkostyrelsen som så småningom ska lägga fram förslaget till ny kyrkohandbok i kyrkans "riksdag" kyrkomötet, säger Per Eckerdal. Men kyrkostyrelsens beslut kommer efter en massiv kritik från instanser som Kyrkomusikernas riksförbund, Domkyrkoorganisternas förening och Kungliga musikaliska akademien som bland annat har kritiserat kyrkokansliets styrgrypp för att hålla inne med information.

Kritikerna anser också att arbetet har gått för fort och att den gamla musiken har renoverats på ett slarvigt sätt, och nu får de medhåll:

- Ja, det har gått litet för fort och därför behöver vi litet mer tid, säger Eckerdal.

Därför har kyrkostyrelsen också beslutat att förlänga tiden för arbetet, med ett år. Ett förslag till ny kyrkohandbok kommer att nu att läggas först 2017.

- För att vara säkra på att vi kan jobba på ett bra sätt för att få en bra kvalitet, men också för att under själva arbetet kunna förankra det här på ett bra sätt i olika sammanhang i Svenska kyrkan som ju är en stor och komplicerad organisation där det finns många människor med olika kompetenser som måste få möjlighet och tillfälle att vara med och bidra till processen, säger Per Eckerdal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".