Digitaliseringen inte ett argument

Ny betalningslösning krävs för webben: "Stödet borde öka"
1:45 min

Kulturutskottets ordförande vill spara in pengar på svenska kulturtidskrifter, som kan läggas på digitalisering. Ett tvärtomtänk som inte fungerar, tycker tidskriften Gläntas redaktör.

Kulturutskottets ordförande moderaten Per Bill har tidigare sagt till Kulturnytt att han ser stor besparingspotential på kulturtidskriftsområdet, inte minst för att kunna skynda på digitaliseringen och därmed minska på kostnaderna.

Men det är ett argument som inte håller, menar Göran Dahlberg, som är redaktör och ansvarig utgivare på tidskriften Glänta.

– Digitaliseringsargumentet är inte bara dumt, utan bakvänt. När intäkterna för tryckta medier minskar och intäkterna för digitalt publicerat material inte alls motsvarar den minskningen, så borde snarare stödet till kulturtidskrifter öka, om man nu vill ha dem kvar.

– Antingen förstår man inte detta, vilket förefaller märkligt. Eller så vill man helt enkelt inte ha kvar de här tidskrifterna. Jag kan inte förstå det på något annat sätt, säger Göran Dahlberg.

Tidskriften Glänta kommer sedan 1993 ut med fyra nummer per år och rör ämnen som filosofi, litteratur, konst, politik och historia. Redan idag publicerar Glänta visst material på nätet, men tidskriften i sin helhet finns endast i tryckt form.

Göran Dahlberg menar att det för små tidskrifter i dag helt saknas modeller för ett så omfattade omställningsarbete som en total digitalisering skulle innebära:

– Om man skulle gå över till digital publicering från första januari så försvinner på kort sikt alla våra övriga intäkter, för prenumerationer och lösnummer. Och vi måste bygga upp ett helt nytt system för betalningslösningar. Jag kan inte se att finns någon modell för det någonstans runt omkring mig, vare sig i Sverige eller i Europa.

Den gradvisa omställningen från papper till digitalt är en verklighet som alla trycka medier måste förhålla sig till, men att på så kort sikt hitta lösningar, tror Göran Dahlberg är orimligt.

– Inte ens de stora internationella medierna har efter åratal av ansträngningar hittat någon särskilt fungerande betalningslösning på webben. Och att en liten kulturtidskrift på ett litet språk ska uppfinna en sådan lösning på två-tre veckor är helt omöjligt att ens föreställa sig, säger Göran Dahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".