Audrey får närkontakt med småfåglar i filmen "Bird people". Bild: Folkets bio
Audrey får närkontakt med småfåglar i filmen "Bird people". Bild: Folkets bio

"Bird people" av Pascale Ferran

Ett återkommande filmtema är längtan att lämna sitt liv för ett annat. Men få tar det lika långt som den franska filmen "Bird people", som har premiär på juldagen. Kulturnytts Emma Engström ser en lovande berättelse som navigerar bort sig på vägen.

Visst är flygplatshotell surrealistiska platser? De erbjuder illusorisk komfort bredvid vrålande motorer. Natt och dag flyter ihop och tiden styrs av tickandet från nästa destination som kommer upp på flyplatsdisplayen.

Med andra ord: miljön kunde inte vara bättre vald för en film om vilsna själar som bokstavligt talat flyger sin kos. Därför tar det en bra stund innan jag ser sanningen i vitögat: "Bird people" må vara oförutsägbar och okonventionell, men har också stora brister i hantverket.

Det börjar på ett tåg till flyplatsen Charles de Gaulle i Paris. Kameran sveper över passagerarna och vi får lyssna till deras tankar. En ung tjej, som heter Audrey, hoppar av och går till sitt jobb som hotellstäderska. Parallellt med hennes arbetsdag får vi följa Gary, en amerikan på IT-uppdrag i Frankrike som tar in på hotellet. Så tror vi att vi ska få se parallellklippta scener där de två möter varandra, men riktigt så blir det inte.

Istället får de varsitt för långt kapitel. Gary får ett nervöst sammanbrott och krackelerar på hotellrummet. Audrey kommer i avancerad närkontakt med småfåglar, i en sekvens som är oändlig och där filmen plötsligt går från att vara ett moget skilsmässodrama till en komedi om talande djur. Regissören laborerar med inre monolog och yttre berättarröst, lite huller om buller utan konsekvens. Det som sägs visas dessutom i bild, vilket gör det överflödigt.

För att sammanfatta: det döljer sig en riktigt intressant film om längtan till nystart i Pascale Ferrans material, synd bara att det inte är den vi får se på biografen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".