Tyrion Lannister i "Game of Thrones" spelas av Peter Dinklage. Foto: HBO
Tyrion Lannister i "Game of Thrones" spelas av Peter Dinklage. Foto: HBO

Roger Wilsons guide till HBO-våren

Roger Wilson om HBO Nordics utbud och utmaningar
3:06 min

Vod-tjänsten bjuder både på både gamla trotjänare som "Game of Thrones" och en hel del nyheter i vår. Filmktitikern Roger Wilson kommenterar utbudet och kvalitén på tjänsten.

Roger Wilson var på HBO Nordics presentation under onsdagsförmiddagen i Stockholm, och delar med sig av sina slutsatser i Kulturnytts studio. 

Vad kan vi vänta oss våren 2015 på HBO Nordic?

– Det är ju fullt av gamla serier som kommer tillbaka, som "Girls", "Game of Thrones", "True Detective", "Banshee" ... Men HBO Nordic har också köpt serier av andra än bara HBO. Bland annat har man köpt in deckarserien Bosch, som bygger på Michel Connellys böcker, säger Roger Wilson. 

Dessutom kommer 2015 bjuda på något för den som fått "Sagan om Ringen"-abstinens såhär efter sista Hobbit-filmen:

– I samma genre kommer man också att visa serien "100 Code" - där Micke Nyqvist och Dominic Monaghan, som bland annat var Merry i "Sagan om Ringen"-filmerna, spelar snutar som jagar en seriemördare. Det här är en serie som kommer att visas i Kanal 5 senare, men som först visas i HBO Nordic.

Ser man på tittarstatistiken så ligger HBO långt efter konkurrenter som Netflix och Viaplay. Vad beror det på?

– En stor faktor är nog den tekniska nivån på HBO:s tjänster. Den är fortfarande nu, flera år efter introduktionen, inte kompatibel med tekniska plattformar som till exempel Apple TV. Menyerna är rörigare. De är helt enkelt sämst på marknaden, säger Roger Wilson och fortsätter:

– Dessutom delar de ju sändningsrättigheterna för flera av sina största succéer som "Girls" och "Game of Thrones" med konkurrenten Cmore. Men från och med nästa år så har man ensamrätt på alla nya HBO-serier. "Game of Thrones" kommer att fortsätta att gå i andra kanaler, men de nya serierna från HBO kommer man att kunna köra exklusiv.

Vad ser du själv fram emot mest?

– Det är så himla typiskt för hemlighetsmakerierna på HBO att två av de kanske mest hajpade serierna nästa år, dem kunde man inte berätta om alls. Jag tänker på serien "Westworld", där en av upphovspersonerna är Jonathan Nolan, som senast skrev "Interstellar" tillsammans med sin bror Christoper Nolan. Den vet inte ens de som jobbar i Sverige särskilt mycket om. Så hemlig är den.

– Men personligen så ser jag också fram emot komediserien "Silicon Valley", om IT-nördar. Den var en underskattad serie, tycker Roger Wilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".