Bildmuseet i Umeå. Foto: Johan Gunseus/TT
Bildmuseet i Umeå. Foto: Johan Gunseus/TT

Umeå drar ner stöd till festival och museum

"Vi ska inte lägga ner"
0:57 min

Bildmuseet i Umeå riskerar att mista sitt stöd från kommunen från 2016. Även musikfestivalen UxUs stöd dras in och nu måste festivalen överväga om den alls ska bli av nästa år.

Umeå kommuns stöd till Bildmuseet har legat på 5 miljoner kronor per år. Nu föreslår kommunen att näringslivet och andra aktörer ska gå in som finansiärer istället. Musikfestivalen UxUs bidrag dras in av kulturnämnden. I januari väntas kommunstyrelsens arbetsutskott ta beslut om festivalen ska få de två miljoner kronor i stöd som man ber om.

- Jag ser det inte som en baksmälla från kulturhuvudstadsåret och bygget av Kulturväven. Utan vi har fått väldigt mycket pengar av staten, EU och andra delar under just 2014. Nästa år kommer inte de pengarna komma in till Umeås kulturliv och då kommer vi se skillnad, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Hans Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".