Läsplatta används i tunnelbanan. Foto: Pontus Lundahl/TT
Läsplatta används i tunnelbanan. Foto: Pontus Lundahl/TT

"Utbudet av e-böcker är för smalt"

Intervju med forskare om "litteraturens Netflix"
2:04 min

Är det ett "Spotify för litteratur" som ska rädda den svenska bokbranschen? I Kulturnytts serie om krisen på litteraturmarknaden har vi låtit forskaren Ann Steiner testa några nya svenska tjänster för strömmade e-böcker.

– Ja, ett Netflix eller ett Spotify för litteratur… det finns förstås många likheter mellan de här formerna för konsumtion av kultur – men också många olikheter. En av de saker jag tror kommer att vara väldigt lockande initialt är enkelheten: Det är så lätt att skaffa sig en app till och vi är vana vid att ha en sådan betaltjänst. Men sedan gäller det ju så klart att man använder den, annars har man ingen lust att fortsätta att betala varje månad.

Ann Steiner är docent i förlags- och bokmarknadskunskap vid Lunds universitet och specialist på den nya bokbranschen. Efter att som hastigast ha prövat de tre litteraturtjänsterna Mofibo, Readly och E2Go saknar hon också riktigt fungerande rekommendationssystem.

En bok är ju oftast en så mycket större tidsmässig investering för konsumenten än en låt eller en film, säger Ann Steiner.

– Jag skulle vilja ha mycket mer hjälp att hitta böcker. Kanske genreindelning, fler tips, länkar till recensioner eller bokbloggar som har talat om någon titel, menar hon.

I många andra länder finns nu det enorma Kindle Unlimited för strömmande litteratur. Där kopplas Amazons utbud ihop med läsplattan Kindle i en tjänst som har hundratusentals e-böcker i sitt sortiment. På de svenska tjänsterna är utbudet än så länge betydligt mindre.

– Dels har inte e-böcker producerats särskilt länge i Sverige, vi har väldigt lite gamla titlar. Dels finns det på de här tjänsterna inga böcker på engelska, så är de inte översatta kan vi inte få tillgång till dem. Så utbudet är helt enkelt ganska smalt, säger Ann Steiner.

Ändå ser Ann Steiner e-boken komma stort även i Sverige framöver.

– Jag tror absolut att det är dit utvecklingen går: vi kommer att läsa mycket mer i e-boksform. Men om det blir som strömmande tjänster eller om vi köper dem eller lånar på bibliotek… det är väldigt oklart.

I OBS fredag den 19/12 går Mattias Berg på djupet i den strömmande kulturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".