James Franco och Seth Rogen i "The interview". Foto: Columbia Pictures/AP/TT
James Franco och Seth Rogen i "The interview". Foto: Columbia Pictures/AP/TT

Sony ställer in filmpremiär

Filmstudion Sony Pictures har valt att ställa in premiären av filmen The Interview. Beslutet kommer efter att flera biografkedjor valt att inte visa filmen på grund av hot om terroristattacker riktade mot biobesökare, uppger Reuters.

The Interview handlar om en plan att lönnmörda den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un och det finns misstankar om att landet ligger bakom hackerattacken som lett till många intrikata avslöjanden om Sony.

Ett nytt meddelande från hackergruppen kan bara tolkas som ett hot om terroristattacker mot biograferna som visar filmen med premiär den 25 december.

"Snart kommer hela världen att se vilken avskyvärd film Sony Pictures Entertainment har gjort. Världen kommer att fyllas av fruktan. Kom ihåg den 11 september 2001", står det bland annat.

Enligt departementet för inrikes säkerhet (DHS) finns dock "inga trovärdiga underrättelseuppgifter" om några förestående attacker mot biografer. Men flera biokedjor har meddelat att de inte kommer visa filmen i USA, enligt uppgifter i medier, skriver AFP.

I Sverige har SF ännu inte diskuterat om det behövs extraordinära åtgärder för de svenska biografernas del. Sådana diskussioner har dock förts i samband med andra filmpremiärer.

– När det var premiär för filmen som skildrade jakten på Usama bin Ladin hade vi diskussioner om extra säkerhetspådrag, men bedömningen blev att det inte behövdes, säger SF:s informationschef Thomas Runfors.

Efter att Sony meddelat att premiären på filmen The Interview ställs in uppgav det amerikanska tv-bolaget CNN att amerikanska utredare kommit fram till att den hackergrupp som genomfört attacker mot Sony Pictures arbetade på uppdrag av Nordkorea. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".