Channing Tatum och Steve Carell i "Foxcatcher". Foto: Pressbild
Channing Tatum och Steve Carell i "Foxcatcher". Foto: Pressbild

"Foxcatcher" av Steve Carell

Nina Asarnoj recenserar "The Foxcatcher"
2:36 min

Filmen "Foxcatcher" är än så länge mest omtalad för Steve Carells lösnäsa. Och så förstås de tre Golden Globe-nomineringarna som filmen förärades förra veckan. Steve Carell är komikern som nu gör en allt annat än komisk tolkning av rikemannen John du Pont och hans besatthet av brottning och olympiska guldmedaljer. "Foxcatcher" handlar om hur han bestämmer sig för att sponsra brottaren Mark Schultz. Filmen bygger på verkliga händelser och Nina Asarnoj har sett den.

"Foxcatcher" handlar en hel del om den manliga mystiken. Om två brorsor som brottas och kramas i en sömlös dans. En armbåge låst runt halsen. Två pannor som möts. Om vänskapligt jabbande men med blodiga näsor.

Det är kärlek, men ändå inte. De två bröderna, Mark och Dave, har vuxit upp helt ensamma i världen, utlämnade till varandra. Och allra mest utlämnad är den socialt stumme olympiske guldmedaljören Mark Schultz. 

Hela filmen är som en ledsen loppismålning, beige och grå och gulbrun. Landskapet är antingen avlövat och lerigt eller nedfruset vitt. Träningslokalen där vi möter bröderna är precis så där galonsvettig och opyntad som träningslokaler brukar vara.

Längs väggarna står de där pokalerna som borde skapa glans, men inte gör det. In i denna ändå fungerande broderliga tvåsamhet, tränger sig John du Pont, ofattbart rik och ofattbart ensam, med en enda passion. Brottning.

Steve Carell gör en strålande tolkning av denne trasige man, en mänsklig docka med pengar som enda stoppning. Och i bakgrunden en grandios rödklädd Moder, spelad av Vanessa Redgrave.

Mamma du Pont låter sin son förstå att det bara finns En Ädel Sport och det är ridsport. Sonens bisarra intresse för halvnakna manskroppar i perversa positioner är inget annat än föraktligt. Och så hamnar vi i den gamla vanliga filmsanningen att allt är mammas fel.

Som psykologiskt drama är "Foxcatcher" en gripande och väl fungerande helhet. Men den berättar inte hela sanningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".