James Franco och Seth Rogen i "The interview". Foto: Columbia Pictures/AP/TT
1 av 3
James Franco och Seth Rogen i "The interview". Foto: Columbia Pictures/AP/TT
Thomas Runfors, informationschef för SF Bio. Foto: Pressbild
2 av 3
Thomas Runfors, informationschef för SF Bio. Foto: Pressbild
Filmbolaget Sony har stoppat premiären av "The interview". Foto: Nick Ut/AP/TT
3 av 3
Filmbolaget Sony har stoppat premiären av "The interview". Foto: Nick Ut/AP/TT

Seth Rogens nya film "The Interview" stoppas i Sverige

SF Bios informationschef om inställda "The Interview"
1:09 min

SF ställer in den svenska premiären av Seth Rogens nya, omtalade komedi "The Interview".

Sent på onsdagen kunde Kulturnytt berätta att filmstudion Sony Pictures har valt att ställa in premiären av komedin "The Interview". Beslutet kom efter att flera biografkedjor valt att inte visa filmen, på grund av hot om terroristattacker riktade mot biobesökare.

Nu ställer även svenska biografkedjan SF Bio in filmpremiären, som skulle ha hållits i januari. Thomas Runfors, informationschef på SF Bio, förklarar varför:

– Beslutet är inte vårt, utan kom från filmbolaget. Men vi har inte protesterat. Nu har vi inte noterat det hotet här i Sverige, men i och med att det också kan vara ett hot mot våra försäljningssystem, så tycker väl vi att det kanske är lika bra att ställa in filmen. Det finns inget som säger att Sverige skulle klara sig från en internationell hackerattack.

– Det kom ett telefonsamtal till vår programavdelning, och man har helt enkelt beslutat att avvakta med premiären, som det heter. Man har inte gett någon direkt formell anledning, men vi vet ju vad som har hänt i USA. 

Är det ett bra beslut att dra tillbaka filmen, tycker du?

– Nej. Det är ett tråkigt beslut, men jag förstår anledningen till det. Eftersom personal på filmbolaget har blivit hotad, kan jag förstå att de har tappat lusten för att sätta upp filmen, säger Thomas Runfors.

Thomas Runfors på SF ser Sonys beslut som något problematiskt för demokratin.

– Det är inte bra för demokratin, kan man tycka. Man har ju rätt att uttrycka vad man vill. Sen kan man ha en åsikt om filmens innehåll. Den driver med Nordkoreas ledare, men i övrigt kan man tycka att det är trist att vi inte kan visa de filmer vi vill utan att bli utsatta för attacker. Vi förstår ju beslutet, men vi hoppas ju att vi ska kunna få visa filmer i fortsättningen som kan vara obekväma för en del och roliga för andra ...

"The Interview" handlar om en plan att lönnmörda den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un och det finns misstankar om att landet ligger bakom hackerattacken som lett till många intrikata avslöjanden om Sony.

I huvudrollerna syns bland andra Seth Rogen (Pineapple Express, Supersugen, 50/50,) och James Franco (Spider-Man, Pineapple Express, Spring Breakers). Rogen är även manusförfattare och regissör för filmen.

Ett nytt meddelande från hackergruppen som drabbade Sony kan bara tolkas som ett hot om terroristattacker mot de biografer som visar filmen med premiär den 25 december:

"Snart kommer hela världen att se vilken avskyvärd film Sony Pictures Entertainment har gjort. Världen kommer att fyllas av fruktan. Kom ihåg den 11 september 2001", står det bland annat.

Efter att Sony meddelat att premiären på filmen "The Interview" ställs in, uppgav tv-bolaget CNN att amerikanska utredare säger att hackarna som riktade in sig mot Sony Pictures arbetade på uppdrag av Nordkorea. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".