Filmbolaget Sony har stoppat premiären av "The interview". Foto: Nick Ut/AP/TT
1 av 2
Filmbolaget Sony har stoppat premiären av "The interview". Foto: Nick Ut/AP/TT
James Franco och Seth Rogen i "The interview". Foto: Columbia Pictures/AP/TT
2 av 2
James Franco och Seth Rogen i "The interview". Foto: Columbia Pictures/AP/TT

Kritikern om stoppade "The Interview": "Många ser det som censur"

Emma Engström om stoppade "The Interview"
2:33 min

Filnkritikern Emma Engström förklarar vad som ligger bakom den inställda biopremiären av Seth Rogens nya komedi "The Interview" - och vilka problemen runtomkring är.

"The Interview" är en film som det pratas mycket om just nu, utan att biopubliken har hunnit se den – eller ens kommer att få se den.

Filmstudion Sony Pictures har nämligen valt att helt ställa in den amerikanska biopremiären av komedin med James Franco och Seth Rogen, vilket även drabbar den svenska biopubliken.

Filmen handlar om en plan att lönnmörda den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un, och Sony Pictures har utsatts för en hackerattack och mottagit hot på grund av den. Flera medier uppger att det nu är det klarlagt hackerattacken har kopplingar till Nordkorea.

Kulturnytts filmkritiker Emma Engström berättar för programledare Molli Rosenström hur tongångarna går:

– Naturligtvis är det många som ser det här som censur och en allvarlig inskränkning i yttrandefriheten. Sony får en släng av sleven för att dom böjer sig för dem som har hotat både publiken och filmbranschen. Många ber nu filmbolaget att släppa filmen helt fri på nätet, som ett sätt att komma undan hotet mot biografer och konsumenter, säger Engström.

– Mycket av diskussionerna handlar också om att även en dålig film ska skyddas yttrandefriheten. Trots att filmen inte skulle gå upp i USA förrän i julhelgen har den hunnit recenseras. Mottagandet är blandat, men många kritiker tycker att den inte kommer i närheten av annan satir som väckt politisk vrede, som till exempel Borat. 

Emma Engström konstaterar dock att exempelvis dokumentärfilmaren Michael Moore inte är så upprörd. På Twitter beställde han ironiskt i dag även färre romantiska komedier från hackarna, när de ändå är i tagen att styra bioutbudet.

Vad vet man om vem som ligger bakom?

– Det är fortfarande inte helt klarlagt, men New York Times rapporterar att man i Vita huset nu är övertygad om att Nordkorea är inblandat. Det var ju en månad sedan som en grupp som kallade sig Guardians of peace, fredsbevararna, hackade Sonys nätverk och sedan dess har det läckt allt möjligt från privata email till filmer.

Även president Obama har gett sig in i det här. I en intervju som gjordes före beslutet att dra in filmen helt fördömde han hackerattackerna och uppmuntrade biobesökarna att gå på bio. Varför har det blivit en så stor fråga?

– Förutom att det är allvarliga hot som inte bara riktas mot filmbolaget utan mot USA, ska man ha i minnet att Asien sedan förra året är världens största filmmarknad. Allt mer av Hollywoods vinst i dag är helt beroende av hur det går utanför USA. Gillar inte asiater en storfilm är den rätt körd, vilket styr utbudet, säger Emma Engström och fortsätter:

– Hollywoods dominans är inte längre given, vilket det här är en tydlig bild av. Till exempel har Kina stora planer på att bygga upp en egen mäktig filmindustri. Det pågår också en kamp om marknaderna, där USA få bort de begränsningar som flera av de asiastiska länderna har för amerikansk film. Detta gynnar knappast de redan drabbade amerikanska filmbolagen, som har haft det tufft efter den ekonomiska krisen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".