Svenska kulturtidskrifter på Kulturnytts redaktion. Foto: Rebecka Ljung/Sveriges Radio
1 av 2
Svenska kulturtidskrifter på Kulturnytts redaktion. Foto: Rebecka Ljung/Sveriges Radio
Per Bill (M). Foto: Fredrik Wennerlund
2 av 2
Per Bill (M). Foto: Fredrik Wennerlund

Kulturtidskrifternas stöd kan bli kvar

Gunilla C Carlsson: "Vi får se vilka som drabbas istället"
1:15 min

Den kraftiga minskningen av kulturtidskriftsstödet har varit en omdebatterad fråga under veckan. Beslutet dras tillbaka och frågan ska utredas vidare. 

Nu tar den omdebatterade frågan med kraftigt minskat stöd till kulturtidskrifterna en ny vändning. När kulturtidskrifternas framtid debatterades i riksdagens kammare på torsdagen meddelade kulturutskottets ordförande, moderaten Per Bill, att han yrkar återremiss av förslaget. 

Därmed kommer frågan tas tillbaka till kulturutskottet, för vidare utredning där.

Kritiken har varit massiv mot Alliansens förslag att skära ner tidskriftspengarna med 15 miljoner – vilket innebär cirka 75 procent av det nuvarande stödet.

Både opposition, branschfolk som Gläntas och Bangs redaktörer och allianspolitiker som Cecilia Wikström (FP) och Lena Adelsohn Liljeroth (M) har varit djupt kritiska till en sådan nedskärning, och menat att det vore förödande för många tidskrifter.

Kulturutskottets vice ordförande Gunilla C Carlsson är försiktigt nöjd efter dagens besked.

-- Det är positivt att vi ser till att kulturtidskrifterna får vara kvar, men det är ju trots allt så att de här 15 miljonerna ska plockas någon annanstans. Om det blir läsfrämjande eller barn och unga eller vilka som kommer få stå tillbaka. 

Var de 15 miljoner kronor som skulle sparas genom en minskning av stödet ska komma från istället, ska kulturutskottets ordförande Per Bill meddela på fredag.  

– Vi ska ordna detta så att kulturtidskrifterna inte drabbas. Vi kommer kunna berätta mycket mer efter sammanträdet, säger Per Bill.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".