Jeff Koons med sin "Balloon dog". Foto: Maja Suslin/TT Nyhetsbyrån
Jeff Koons med sin "Balloon dog". Foto: Maja Suslin/TT Nyhetsbyrån

Konståret 2014

KN P1 Konstkrönika 2014 lång Cecilia Blomberg
5:08 min

Cecilia Blomberg blickar tillbaka på ett år som spretat åt olika håll. Och vi börjar med ett av höstens stora konstevenemang i Stockholm. New Yorkbaserade Creative Times som för första gången hade sitt årliga toppmöte utanför hemstaden - i Stockholm.

En mulen novemberfredag i Stockholm drog Creative Time Summit igång. Två heldagar om nationalism, migration, och inte minst om vad det offentliga rummet har för roll. Om politisk konst och smarta strategier.

Creative Time är organisationen som tagit den offentliga konsten till nya nivåer i New York och andra platser i USA. De tänker nytt. Och de tänker smart kring vad konst i det offentliga rummet är. Och för Statens konstråd som var medarrangör är de en stor förebild. En av de strategier som gjort Creative Time så framgångsrika, pratade deras chefscurator Nate Thompson om. De blandar kända, väletablerade konstnärerna - med de unga radikala. Då kan periferin göras synlig i konstens och stadens centrum. För det är viktigt att vara där - nära makten.

I höstas kom också boken Art and the Fword ut. Tensta Konsthall står bakom . Också de vill diskutera samtiden. Dels genom sitt eget tvååriga utställningsprojekt Rapporter från Sverige, men de har också bjudit skribenter från andra länder för att beskriva den politiska förändringen i Europa och hur högerextrema partier påverkar konst och idédebatt. Intressant läsning som även pekar in mot oss

En kvarts promenad från Kulturhuset  - på Skeppsholmen visas samtidigt höstens stora nummer på Moderna Museet. Skulptur efter skulptur med Charles Ray, Katarina Fritsch och Jeff Koons. Ja, det har ju pratats mycket om honom. Han är ett av konstvärldens riktigt uppburna namn just nu. Inte minst för att Jeff Koons orange ballonghund är världens dyraste konstverk, i  alla fall samtida. En röd hund är fortfarande kvar ett par veckor till på Moderna, så ta chansen. Jeff Koons är också aktuell med en stor utställning i Paris. den största som gjorts i Europa och som är helt beroende av att världens samlare lånar ut sina verk. Museerna har inte råd längre att hänga med i den uppiskade konstekonomin.

Till årets avdelning av konst som kostar mycket pengar hör också öppnandet Fondation Louis Vuitton, också det i Paris, med Frankrikes rikaste man Bernard Arnault i ryggen. Ett nytt spektakulärt konsthus i Bologneskogen ritat av Frank Gehry som i en årslång invigning visar upp Arnaults lika dyra konstsamling. Där det finns många bra verk.

Stora monografiska utställningar har också passerat under året som Vera Nilsson på Liljevalchs, Nils Dardel på Moderna Museet också i Stockholm eller Paula Modersohn Becker på Louisiana, eller något mindre kända Leonor Fini  - en av höjdpunkterna under Kulturhuvudstadsåret i Umeå, på Bildmuseet där. Vid sidan av dem, vill jag lyfta fram de där utställningarna som tar ett större grepp för att berätta något viktigt om samtiden.

Till de serierna av utställningar hör vårens "Det Arabiska nu" som visades på just Louisiana utanför Köpenhamn. Avgränsningen är arabvärlden, ganska stort alltså. Och de områden som berörs är idédiskussion, arkitektur och samtidskonst. Om att ta gamla traditioner in i nuet och framtiden. Om hållbarhet kontra skyskrapestäder i öknen. Det var verkligen en utställning att tillbringa lång tid i. Läsa, titta och stanna upp. En välbehövlig motbild som visar på kreativa lösningar i en del av världen som mest brukar pratas om när det handlar om krig och islamismens framväxt. Jag ser redan fram mot sommarens utställning i samma serie - med den gigantiska titeln Afrika.

Cecilia Blomberg

cecilia.bomberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".