Ulf Lundell spelar på Putte i Parken 2014. Foto: Lars-Gunnar Olsson/SR Värmland
Ulf Lundell, då han spelade på Putte i Parken 2014. Foto: Lars-Gunnar Olsson/SR Värmland

Lundell hotar förbjuda succélåt

SR-juristen till P4 Blekinge: "Ulf Lundell har veto"
3:51 min

Ulf Lundell vill förbjuda sin klassiska låt "Öppna landskap" om SD går bra i valet. Att stoppa låten är fullt möjligt, enligt SR:s jurist.

Författaren och artisten Ulf Lundells låt "Öppna landskap" har föreslagits som Sveriges inofficiella nationalsång. Men om det går "alltför" bra för Sverigedemokraterna i valet den 22 mars kommer låten inte att spelas alls. "Då finns det inga öppna landskap här längre", skriver Lundell i sin nystartade blogg.

Om SD får 20 procent eller mer i valet tänker han förbjuda allt spelande av "Öppna landskap" i radio, tv och från scener och estrader i Sverige.

Anna Wesslau, bolagsjurist på Sveriges Radio, säger att Ulf Lundell mycket väl kan få igenom det här: 

– Om han ringer till oss och kräver att vi ska sluta spela låten så gör vi det. Han har rätt att säga att det blir inga "Öppna landskap", förklarar hon för P4 Blekinge

Det har länge dundrat mellan Ulf Lundell och Sverigedemokraterna, inte minst då SD använde "Öppna landskap" på sin hemsida för några år sedan.

Martin Kinnunen, som är riksdagsledamot och har hand om pressfrågor för Sverigedemokraterna, kommenterar Ulf Lundells utspel såhär:

– Det är ju en folkkär låt som gillas av många. Då får vi väl sikta på 19,9 procent, så att den kan fortsätta spelas.

Om SD får mer än 20 procent i valet så finns det enligt Lundell "inga öppna landskap här längre." Vad tänker du om det?

– Vi är för att hålla landskapet öppet. Till exempel genom kulturstöd till betesmarker, säger Martin Kinnunen (SD).

Nu syftar väl Lundell i och för sig på hur pass öppet Sverige är för människor från andra kulturer och som kanske flyr krig.

– Vi är för kulturella utbyten också. Vi är för öppenhet, säger politikern.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".