Svenska kulturtidskrifter på Kulturnytts redaktion. Foto: Rebecka Ljung/Sveriges Radio
1 av 2
Svenska kulturtidskrifter på Kulturnytts redaktion. Foto: Rebecka Ljung/Sveriges Radio
Per Bill (M). Foto: Fredrik Wennerlund
2 av 2
Per Bill (M). Foto: Fredrik Wennerlund

Kultur utanför Stockholm blir lidande när tidningar räddas

"Regionerna kan behöva prioritera bort"
1:16 min

Kulturtidskrifternas stöd är räddat, men sparkravet på 15 miljoner kronor är fortfarande kvar. De pengarna kommer dras från bidragen till den regionala kulturverksamheten. 

Kulturtidskrifterna kommer inte bli av med 75 procent av sitt stöd. Det kunde Kulturnytt berätta på torsdagen. Nu är det klart att Alliansen i stället vill flytta besparingarna till den regionala kulturverksamheten – ett område som i budgetförslaget får närmare 1,3 miljarder i statligt stöd.

Kulturutskottets vice ordförande Gunilla C Carlsson (S) är glad att tidskriftsstödet blir kvar, men tycker att det redan satsas för lite på kultur i Sverige:

– Det kommer så klart påverka, men det kanske inte innebär att verksamheter behöver lägga ner. Men det är svårt att se vad som blir konsekvenserna av det här beslutet. Det får vi se när regionerna kanske måste prioritera bort verksamheter lokalt, säger hon.

Det är upp till kulturrådet att avgöra mer exakt var pengarna ska sparas in.

Elisabeth Lax, som är kulturchef i region Norrbotten, tycker att det är hårt att skära ner på ett område som redan har det svårt.

– Efter den stora mediala uppmärksamheten kring kulturtidskrifterna så söker man efter någonstans att ta pengarna istället. Och nu tar man pengarna från en redan underfinansierad modell. Vi tycker att det är upprörande att man gör en sådan sak helt utan analys, säger hon. 

Planen på nedskärningar i kulturtidskrifterna väckte högljudda protester, både från branschen, läsare och från allianspolitiker som Cecilia Wikström (FP) och Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Men kulturutskottets ordförande Per Bill (M) tycker inte att kritiken som riktas mot beslutet är rättvis.

– De rödgröna partierna hade också besparingar på det här området i sin budget, så jag tycker att det här delvis är krokodiltårar, säger Per Bill. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".