Summan av superhjältar är konstant

Så är det dags att sammanfatta filmåret som gick. Emma Engström ger ordet till en filmintresserad före detta nordkoreansk diktator.

Det kanske verkar konstigt att sammanfatta filmåret 2014 med de här visdomsorden av numera avlidne diktatorn Kim Jong Il. Men även om de kommer från den satiriska dockfilmen Team America, så har han rätt. När det gäller rörlig bild är den en ny världsordning som gäller.

Och den är bisarr, förvirrande och oförutsägbar, precis som den stora hackerattack på en Hollywoods stora filmstudior som avslutade året. Komedin The Interview, som handlar om två nöjesjournalister som får uppdraget att döda Nordkoreas diktator Kim Jong Un, sägs ha orsakat attacken, och efter direkta hot vågade många biografer inte visa filmen. Till slut tog Sony beslutet att dra in filmen helt.

Händelserna kommer troligen att ge ringar på vattnet långt in på 2015. För dom är också en symbol för den maktkamp som pågår mellan Hollywood och Asien. Om filmpengarna, marknaden och problemformuleringsprivilegiet.

Kartan rör sig som i en Harry Potterfilm och skatten finns inte längre där den var för en stund sedan. Ett tag pratades det om biokris, nu verkar åtminstone de svenska biograferna gå bra igen. Det är inte längre tonåringar som filmbolagen drömmer våta drömmar om, utan pigga pensionärer.

Boktjänster på nätet gör utmärkta tv-dramer. Och där svenskarna nyss köpte specialboxar och ny film på dvd, väljer vi idag hellre att betala nära hundra kronor i månaden för mestadels skåpmat.

En avgörande förändring under året var de mångfaldssatsningar som lanserade av inom brittisk och svensk film. Brittiska filminstitutet har ställt upp ett antal krav om representation, både innehållsigt och i produktionen, där två av tre måste uppfyllas för att en film ska få pengar.

I Sverige finns inget lika övergripande, men tidigt i höstas presenterades en tävling för att få fram fler berättelser som bryter mot stereoptyper om den svarta befolkningen.

Förändringarna har synts även i årets filmer. Allt fler skickliga manusförfattare och regissörer går över till tv-drama där de har både utrymme och pengar, vilket i år har resulterat i ovanligt många vassa produktioner. I år har det blivit ännu svårare att hålla isär film och tv-mediet, med korta och oerhört filmiska serier som "Olive Kitteridge" eller "Transparent".

På bio har vi sett nyskapande filmer som tar tillvara publikens nya behov av samtida och samtidiga berättelser. Som uppväxtskildringen "boyhood" av Richard Linklater, en film med samma genomgripande karaktärsutveckling och förmåga att krypa under huden som ett modernt tv-drama.

Men medan förändringarna kommer slag i slag är mängden superhjältefilmer konstant. Så de kommande fem åren kan vi se fram emot, eller bäva inför, 30 nya filmer om män i trikåer.

De 25 bästa från 2014 - enligt Kulturnytts filmkritiker

I valfri ordning:

The Selfish giant, regi: Clio Barnard

Det andra Heimat, regi: Edgar Reitz

Boyhood, regi: Richard Linklater

Det förflutna, regi: Asghar Farhadi

Ida, regi: Pawel Pawlikowski

Girlhood, regi: Celine Sciamma

Locke, regi: Steven Knight

The Lunch box, regi: Ritesh Batra

Nightcrawler, regi: Dan Gilroy

Tusen bitar, regi: Magnus Gertten och Stefan Berg

Den stora skönheten, regi: Paolo Sorrentino

Kidnappningen av Michel Houellebecq, regi: Guillame Nicloux

Nymphomaniac, regi: Lars von Trier

Två dagar en natt, regi: Jean-Pierre och Luc Dardenne

Turist, regi: Ruben Östlund

Marias väg, regi: Dietrich Brüggemann

Night moves, regi: Kelly Reichardt

The secret Life of Walter Mitty, regi: Ben Stiller

Frost, regi: Chris Buck och Jennifer Lee

Min så kallade pappa, regi: Ulf Malmros

In a World, regi: Lake Bell

Gentlemen, regi: Michael Marcimain

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, regi: Roy Andersson

Nebraska, regi: Alexander Payne

Frank, regi: Lenny Abrahamsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".