Oro att medier tystas inför val i Burma

"Börjar åter gripa och fängsla journalister"
2:23 min

Nästa år är det presidentval i Burma och förhoppningarna om att det ska bli ett fritt och demokratiskt genomfört val är stora. Media kommer förstås att spela en stor roll i valrörelsen. Under de senaste tre åren har mängder av nya tidningar, radio och TV-kanaler startats i landet. Men de har stora ekonomiska problem och en del har redan lagts ner. En förklaring till det är att regeringen subventionerar de statliga medierna. Reporter Margita Boström, asienkorrespondent.

Democratic voice of Burma, DVB, radio och TV-kanalen, som under många år sände från Norge har nu en redaktion i Burma där man bland annat sänder TV-programmet debatt. Ett populärt program där man inte väjer för några ämnen.

Men utan det ekonomiska stöd de fortfarande får från både Norge och Sverige skulle de inte kunna fortsätta sina sändningar.

Den burmesiska staten ger stort ekonomiskt stöd till de statskontrollerade medierna, både tidingar, radio och tv, vilket dödar privata initiativ, säger Khin Maung Win som är chef på DVB.

De tillåter privata medier men i och med det ekonomiska stödet som de statliga medierna får , kan de distribuera över hela landet på ett helt annat sätt än vad de privata har råd med. Därmed blir upplagorna för de privata tidingarna små och svåra att finansiera., säger Khin Maung Win.

Men den ekonomiska biten är inte det enda problemet. Utan att det finns också oroande tecken på att den militärkontrollerade regeringen åter börjar strypa mediafriheten, säger Khin Maung win.

Å ena sidan säger de att vi har mediafrihet, men samtidigt börjar de åter gripa och fängsla journalister. En journalist mördades nyligen då han var i förvar hos militären, säger han och menar det måste bli en hårdare internationella press på den burmesiska regeringen att inte åter strypa mediafriheten.

EU, USA och alla andra måste kräva att regeringen inte försöker tysta medier här i Burma igen och dessutom måste de noga övervaka det som händer kommande år så att det blir ett fritt och öppet val, vädjar khin Maung Win.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".