Timothy Spall som Mr Turner. Foto: Press
Timothy Spall som Mr Turner. Foto: Press

Mr Turner av Mike Leigh

"Fascinerande, men..."
2:29 min

Mike Leigh är regissören som gjort sig känd och älskad som en av de främsta skildrarna av den brittiska arbetarklassen med filmer som Hemligheter och lögner och Happy go Lucky, men det var ändå ingen sensation att det blev han som kom att göra den stora filmen om den störste brittiske målaren från 1800-talet, William Turner. Filmen Mr Turner har i Storbritannien kallats för Leighs bästa film hittills och huvudrollsinnehavaren Timothy Spall har hyllats.  Måns Hirschfeldt samtalade med Gunnar Bolin om Mr Turner och de började med frågan hur Mike Leigh klarar av att gå från socialrealism i samtiden till kostymfilm på 1800-talet. 

Vi som sett Hemligheter och lögner och Happy go Lucky kan ju undra hur har Leigh klarat av Mr Turner?

– Även om det är ett långt steg så är det inte första gången Mike Leigh gör en kostymfilm i Topsy Turvy porträtterade han kompositörsduon Gilbert and Sullivan t.ex. och eftersom Leigh är en så skicklig regissör med en sådan total koll på sina uttrycksmedel så tycker jag att han på det hela taget klarar det utmärkt. Och det känns som om han verkligen vill göra en film om William Turner det här är Mike Leighs film, ingen beställning han fått i knät, alldeles oavsett hur det egentligen gått till. Mr Turner handlar om William Turners sista 25 år i livet och den innehåller ganska lite dramatik egentligen han följer Turner inifrån och koncentrerar sig inte mycket på den eventuella dramatiken som fanns.   

Men om man ser till Turner som konstnär, många har säkert drabbats av hans ljusmåleri både hur han skildrar just ljuset men också hur han får motiven att stråla, hur han målar dimma och stämningar har Mike Leigh lyckats föra över detta till filmduken?

– Det tycker jag egentligen inte, och i denna film som i så många andra så är det lite svårt att se en skådespelare som ska spela ett geni, alldeles oavsett om det är någon som ska spela Paganini och låtsas spela fiol eller om det är Timothy Spall som ska krafsa och attackera duken som ... vore han William Turner, det fungerar så där. William Turner är förmodligen Storbritanniens mest kände konstnär på 1800-talet ungefär som Carl Larsson i Sverige även om Turner både var tidigare och målade i en helt annan stil. Men jag tycker inte att Mike Leigh lyckas komma så mycket längre i sin bild än till den ganska ofta sedda av det manliga geniet och han olika vedermödor.

Hur är då Timothy Spall i huvudrollen?

– Väldigt bra och extremt grymtande, det är som om han har studerat Turners tal i en svinstia. Det grymtas och stånkas på ett sätt som får mig att tro att detta måste ha varit vad man skvallrade om i societeten i London med omnejd i de första decennierna in på 1800-talet Mr Turners stånkningar. Men det här är en fascinerande film, där man ändå inte får något extra, det blir en sorts vad man kallar bio-pic alltså biografiska film som ändå "bara" visar Turners liv, jag kommer inte djupare än Turners egna dukar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".