Tillslag mot stor antikvitetshandlare

Antikvitetshandlare anklagas för pyramidspel
1:24 min

Marknaden för originalmanuskript har skakats i grunden efter att den franska polisen har slagit till mot en av världens främsta antikvitetshandlare.

I centrum av skandalen står den franska antikvitetshandlaren Gerard Lheritier. Hans företag Aristophil har de senaste åren köpt flera dyrbara manuskript, däribland originalmanuskriptet av Markis de Sades Sodoms 120 dagar. Men nu misstänker polisen att samlingen har finansierats med ett pyramidspel där Lherithier sålt andelar i manuskripten mot erbjudande om lönsamma investeringar utan risk. Det skriver flera medier, däribland The Art Newspaper.

Pengarna har i sin tur bekostat nya inköp av manuskript som nya investerare erbjudits att köpa in sig i, utan att värderingarna av manuskripten prövats utanför den bubbla som Lhéritier tillsammans med uppskattningsvis 18 000 investerare byggt upp.

Ett exempel som nämns i franska tidningar är den första pappersskissen av Einsteins relativitetsteori, som idag värderas 50 gånger högre än 2002 års inköpspris.

Totalt kontrollerar Lheritier 5% av den globala marknaden för manuskript och brev. Om en domstol i slutändan åtalar Lheritier för pengatvätt och bedrägeri skulle det kunna betyda att en av världens främsta privata samling av manuskript sprids för vinden.

Själv hävdar Gerard Lhéritier sin oskuld, och säger att hans affärside inte skiljer sig från hur andra marknader fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".