Besvikelse i Karlskrona efter utredningsbesked

Militärmusikens framtid utreds inte
1:07 min

Det blir ingen utredning av militärmusikens framtid. Det svaret gav försvarsminister Peter Hultqvist idag. Istället för en utredning väljer regeringen att förtydliga militärmusikens roll i Försvarsmaktens verksamhet för nästa år.

Såhär säger chefen för Marinens musikkår, Thomas Hjortenhammar, om vad han känner efter beskedet.

- Besvikelse.

Nej, det var inga glädjerop hos Marinens musikkår i Karlskrona när de fick reda på att den utredning som den borgerliga regeringen lovat, med brett politiskt stöd, inte blir av. Istället valde försvarsminister Peter Hultqvist att förtydliga militärmusikens roll i regleringsbrevet till Försvarsmakten.

Utredningen skulle ha behandlat framtiden för militärmusiken och Marinens musikkår som i våras hotades av besparingskrav.

Men trots att det inte längre finns några besparingskrav, och trots att Marinens musikkår alltså vann striden om musikkårens framtid också den här gången så känner både chefen Thomas Hjortenhammar och Marinens musikkårs fackordförande Peter Stolpestad besvikelse.

Frågan om hur musikkåren ska se ut i framtiden behöver ses över ordentligt, menar de. De fruktar att hotet om nedläggning av Marinens musikkår bara återkommer om inget görs.

- Under mina 18 år har vi fått knivar i ryggen ungefär vart fjärde år så jag vill ändå ha en översyn. Men det är positivt att vi får finnas kvar, säger Peter Stolpestad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".