Kulturnytts årskrönika/Medierna: Tidningsdöden som följetong

Kulturnytts årskrönika/medier: Tidningsdöden som följetong
4:07 min

Medieåret 2014 har präglats av ord som ”tidningsneddragningar” och ”maktkoncentration.” Mattias Berg tror att dramat om papperstidningens död kommer att pågå många säsonger till.

”Nyhetsbyrån TT tar bort bevakningen i norra Sverige då man stänger de lokala redaktionerna…”

”På Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan är oron i dag stor efter beskedet om att vart tredje jobb försvinner…”

Det är en följetong, en serial på engelska.

Ännu finns många avsnitt, många säsonger, kvar.

Den handlar om presstöd och pressdöd.

Hur det ena ska kunna avhjälpa det andra, om det längre ens är möjligt. Dramat på papper, om papper, papperstidningarnas liv och död.

Följetongens underliggande och dramaturgiskt drivande konflikt handlar om ifall mediet är budskapet eller inte.

Alltså om papperstidningen också är ett innehåll i sig – någon form av bred folkbildning och samhällsinformation som passar bäst just i det här formatet –eller bara kan bytas ut mot olika digitala kanaler.

Ingen vet ju. Vad blir kvar? Vad kan vi få i stället?

- Vi behöver en ordentlig genomlysning för att se om det här är ett tillfälligt stup, som går över i och med ett teknikskifte, eller om vi är på väg mot en katastrof för media.

Ett stup eller en katastrof, säger Folkpartiets mediepolitiska talesperson Ulf Nilsson i Kulturnytt strax före valet.

Och lösningen tycks alltid vara digitalisering. Det avgörande steget in i en ny värld. Men fundamentet svajar. Vem ska betala? Hur? För vad?

Den politiska strid om statsbidragen till kulturtidskrifterna som blossade upp precis vid årets slut, blev mycket illustrativ just vad gäller digitaliseringens dilemma.

Så här förklaras saken av tidskriften Gläntas chefredaktör, Göran Dahlberg:

- Om man skulle gå över till digital publicering från nu i januari, skulle på kort sikt alla våra övriga intäkter från prenumeration och lösnummer försvinna. Samtidigt måste vi då bygga upp ett helt nytt system för digitala betalningslösningar som jag inte kan se det finns någon modell för, vare sig här i Sverige eller i övriga Europa.

En annan av 2014 års följetonger handlar om maktkoncentration och maktlöshet.

(Ur Ekots lördagsintervju med Monica Saarinen:)

”Välkommen till programmet, Gunilla Herlitz.”

”Tack så mycket.”

”Ja, du är mäktigast i medie-Sverige. VD inte bara på en utan tre Bonnierägda tidningar: Dagens Nyheter, Dagens Industri och Expressen. Dessutom är du ordförande i Sydsvenskan och i det tryckeri som trycker samtliga de här tidningarna…”   

Men när kulturtidskrifterna ändå räddades, efter alliansens omsvängning, kanske man snarare kunde se det som ett exempel på maktspridning inom mediesfären. Gräsrötterna hördes ju faktiskt här.

Och även poddradiovågen, starkare än någonsin under 2014, är på många sätt också ett exempel på att gräsrötter kan höras. Det har väl inte sedan närradions högtidsdagar varit enklare att nå ut med sin egen sanning.

Mot slutet av året kom så den amerikanska podden ”Serial” och tog hela världen med storm.

”For the last year I´ve spent every working day trying to find out where a high school kid was for an hour after school one day in 1999.”

Berättelsen om ett femton år gammalt mord på en tonårsflicka i Baltimore tog sig nya former: en sorts radiodokumentär förkläddes till en sorts tv-serie. Verkligheten berättades i säsonger.

Och om årskrönikan nu ska slå över till profetia för det nya året, kan vi i alla fall vara säkra på en sak. Succékonceptet ”Serial” kommer att kopieras, inte bara här utan världen över.

För efter The Serial killer kommer copycaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".