Ulrika Stuart Hamilton blir ny ordförande för Statens kulturråd

"Jag har fått uppdraget därför att jag har kompetens att leda"
0:41 min

Regeringen har utsett nya ordföranden i Statens Kulturråd och Svenska Filminstitutet.

Ulrika Stuart Hamilton är 56 år och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Under perioden 1991-1994 var hon stabschef hos finansminister Anne Wibble (FP) och fram till 2013 var hon vice VD på tankesmedjan Entreprenörskapsforum. Nu senast kommer hon från en tjänst som statssekreterare hos den förra regeringens jämställdhets- och biträdande utbildningsminister Maria Arnholm (FP).

– Jag är väldigt glad att vi har kunnat rekrytera Ulrika Stuart Hamilton till ordförandeposten i Statens kulturråd, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

– Hon har ett brett samhällsengagemang och är väl lämpad att tillsammans med generaldirektören och den övriga styrelsen leda Kulturrådets viktiga och komplexa arbete. Ulrika har en lång och gedigen erfarenhet av chefsuppdrag och styrelsearbete inom både privat och offentlig verksamhet, säger Alice Bah Kuhnke.

Ulrika Stuart Hamilton tillträder den 1 januari och efterträder journalisten Kerstin Brunnberg som har haft uppdraget sedan 2009.

Regeringen har även utsett Claes Ånstrand till ny ordförande för stiftelsen Svenska Filminstitutet. Ånstrand är VD för konsultföretaget LoveOne och ordförande i Rådet för Etisk plattform för öppenhet och insyn i vård och omsorg. 1999–2006 var han statssekreterare på Socialdepartementet, Näringsdepartementet och senast åt Leif Pagrotsky vid Utbildnings- och kulturdepartementet, med ansvar för kultur och medier.

 Claes Ånstrand tillträder också vid årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".