Henrik Svalander, Cecilia Lindqvist, Katarina Lundgren-Hurr och Erik Olsson. Foto: Frans Hällquist
1 av 3
Henrik Svalander, Cecilia Lindqvist, Katarina Lundgren-Hurr och Erik Olsson i "Ottar och kärleken" på Malmö stadsteater . Foto: Frans Hällquist.
Ur "Ungefär lika med". Foto: Roger Stenberg
2 av 3
Ur "Ungefär lika med". Foto: Roger Stenberg
Formen av ett par vita vingar längst bak på en scen med mörka gestalter. Foto: Petra Hellberg/Stockholms stadsteater
3 av 3
"Fåglar" på Stockholms stadsteater. Foto: Petra Hellberg/Stockholms stadsteater

Teateråret 2014

Maria Edström om teateråret 2014
4:04 min

Kulturnytts teaterkritiker Maria Edström summerar ett underhållande, uppbyggligt och undergrävande teaterår i politikens tecken.

– Det svåra är detta med direkt påverkan i politiken, för det vi håller på med är egentligen komplexitet. Eller som Schiller skrev: teaterns jurisdiktion börjar där de världsliga lagarna inte kan appliceras - och det är där vi träder in på olika sätt.

Så sa regissören Staffan Valdemar Holm i P1:s Kulturvalsdebatt som hölls om teatern i höstas på TUR-teatern i Stockholm. Och termen politisk teater har detta år varit ordet för dagen, men vad betyder det nu när media blir alltmer teatraliserat, nu har vi tex statsvetare som likt det antika dramats gudinnekör kommenterar det som sker. Så om man ska överblicka teateråret vill jag ha några andra parametrar som begreppet politisk teater kan ta spjärn mot. Underhållande, uppbyggligt, undergrävande – det sista i mening subversiv, är mina tre.

Underhållande satir är vi inte bortskämda med; här får Teater Tribunalen i Stockholm mitt special- pris, denna avant-gardescens ”Om kriget kommer” av Richard Turpin; samtidsaktuell, nästan amerikansk i sin politikersatir, publikfriande i ordets bästa mening och med rasande skicklig ensemble som både kan sjunga och dansa!

Uppbyggligt är en kategori som kan innehålla ett brett fält – tex ”Ottar” om sexualupplysaren Elise Ottesen- Jensens liv på Malmö stadsteater, ”I Annas garderob” av Ann-Sofie Bárány på Göteborgs stadsteater om Sigmund Freuds dotter Anna som blev barn-analytiker i regi av Suzanne Osten – två uppsättningar liksom folkbildande visar kampen för barns och kvinnors rättigheter.

De som lyckats bäst är ändå Mattias Andersson i ”Acts of Goodness” på Backa teater, om tiggare, godhet och vårt Europa – på Backas egna alltid enkla men så drabbande vis. Jonas Hassen Khemiris

” ≈ {ungefär lika med}” – Khemiris Dramaten-debut får också till det, om pengar, om människovärde och där 1700-tals-utopisten August Nordenskiölds ande svävar över alltihop – han som ville avskaffa ”penningetyranniet.”

Två uppsättningar på Stockholms stadsteater som också var såväl folkbildande som provocerande var  ”Vårt förakt för svaghet” Harald Ofstads klassiker om nazismens ideologi som iscensattes av ensemblen på scenen i Skärholmen, ett nödvändig föreställning som skenbart såg ut som ett föredrag för ungdomar, och dramatiseringen av Per Wirténs bok ”Ansvaret är vårt” där förvandlingskonstnären Robert Fux gav oss Tingstens uppfordrande röst rakt in i tiden.

Men så var det där undergrävande, det där som liksom inte anpassar sig till vår tids behov av slagord, slogans, tankar i ett led. Här platsar egensinniga Christina Ouzounidis ”Fåglar” på Stockholms stadsteater som handlar om både språkets våld och det faktiska fysiska, ”Mys med kändis” av Andreas Boonstra på teater moment i Gubbängen, en infamt skicklig studie av vår tids dyrkande av det kända, av plattityden, av ett slags förljugen insikt. 

Också klassiker kvalar in här, det är därför de är klassiker!, ”Richard III” på Dramaten med Jonas Karlsson som våldsdyrkande maktspelare i snygga gångkläder och Albert Camus ”Caligula” på Helsingborgs stadsteater i postmodern regi av Pontus Stenshäll. ”Jag lever ännu!” skriker maktdespoten i pjäsens slutscen – ett memento att begrunda under julhelgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".