Johannes Brost och Ewa Fröling
Johannes Brost och Ewa Fröling i Född ond. Foto: Elisabet Sverlander

"Född ond" på Teater Brunnsgatan 4

Född Ond på Teater Brunnsgatan 4
2:10 min

Född Ond heter en nyskriven enaktare av Martina Montelius, regisserad av henne och som nu spelas på hennes egna teater, Teater Brunnsgatan 4. Ewa Fröling ochg Johannes Brost spelar de två rollerna och Jenny Aschenbrenner har sett den.

Det är deppigt - på ett uppsluppet, skruvat och fragmentiserat sätt - på Teater Brunnsgatans lilla scen. Platsen är Tallkrogens tunnelbanestation, strax söder om Södermalm i Stockholm. Eller en annan plats som symboliskt kan ta sig formen av en öde tunnelbanestation där alla tåg går utan att de två på bänken någonsin hoppar på.

De två är paret som varit gifta längre än vad som är nyttigt, som käbblar om vem av dem som egentligen är vidrigast, vem som är född ond. Som plågar varandra i evinnerliga cirklar, inte olika Martha och George i relationshadesklassikern Vem är rädd för Virginia Woolf.

Fast hos Martina Montelius är helvetet mer diffust och samtidigt mer vardagsnära. Skruvad diskbänksrealism i spelet mellan kärleksaffärer med fula små råttor som heter Severin och skåpluckor som aldrig stängs.

Det är en krängande enaktare som tar en stund på sig att landa i skådespelarnas kroppar. Eva Fröling och Johannes Brost vobblar i dess mitt, kastar ifrån sig replikerna som heta potatisar innan texten hinner äta sig in i deras uppskruvade gestaltningar.

Men den gör det, efter hand. Den lite tunna soppan tjocknar. Får absurda kvaliteter som gör spretigheten spetsig istället för gles.

Ewa Fröling pendlar halsbrytande mellan fnittrande busflicka med tusen vasstandade rävar bakom öronen och trött åldrande kvinna, färdig med allt. Johannes Brosts maner lägger sig tillrätta i de vindlande replikskiftena, blir en bild av människans försök att gömma sig bakom masker. Så slutar Född Ond ändå i ett svart skratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".