Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Bah Kuhnke satsar på kulturskolan

Vill ha ännu större satsningar nästa år
2:13 min

Först 2016 kommer regeringen att kunna börja bedriva sin kulturpolitik, men kulturministern ser ändå möjligheter att redan nu driva en rödgrön politik och högst upp på listan står kulturskolan.

– Jag kommer att fokusera på kultur- och musikskolan därför att Sveriges barn och unga behöver få tillgång till mer kultur. Det är viktigt att vi försöker hitta medel och utrymme för att arbeta fram den strategi som kommer att ligga till grund för satsningen, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Decemberöverenskommelsen som regeringen och Alliansen offentliggjorde i lördags innebär att en minoritetsregering kan få igenom sin budget, men det är först i april när vårbudgeten läggs som det blir en förändring i praktiken. Trots det menar Alice Bah Kuhnke att det kommer vara möjligt att till viss del bedriva rödgrön kulturpolitik.

–  Det finns en hel del jag kan göra, jag kan styra myndigheterna, betona uppdrag och ge nya uppdrag, säger kulturministern.

– Under det första kvartalet kommer jag att lägga fram en proposition om presstödet och då utgår jag ifrån det underlag som presstödskommittén lade fram till den förra regeringen redan för ett och ett halvt år sedan, säger Alice Bah Kuhnke.

De stora förändringarna för kulturen kommer först 2016 när regeringen har lagt en ny budget och kan börja driva sin kulturpolitik.

– Mycket sannolikt kommer vi till 2016 att kunna införa vår fri entré-reform, lägga 115 miljoner på skapande skola, 100-tals miljoner kronor på miljonprogrammen och även satsa på biblioteken, säger Alice Bah Kuhnke och försäkrar att kulturreformerna från höstens budget även kommer att finnas med i nästa års budget.

– Nu är alla kort uppe på bordet igen, det skulle förvåna mig om vi inte gör lika stora satsningar som i den förra budgeten och jag kommer kämpa för att vi ska göra ännu fler och ännu större satsningar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".