#detarinsidansomraknas
På Instagramkontot #detarinsidansomraknas delas bilder och berättelse om missbruk. Bild: Instagram.

Ett instagramkonto belyser missbruk

"Människor peppar varandra"
1:02 min

I stället för att visa upp idylliska bilder satsar Instagramkontot "Det är insidan som räknas" på att belysa missbruk.

- Jag hade mer än 9,000 följare på min Instagram och jag kände att jag ville flytta plattform till något annat. Då frågade jag Tuva, en tjejkompis till mig som har levt på gatan och lever i missbruk om hon ville börja skriva på mitt konto. Sedan fick jag en telefon till henne och hon började skriva om sin vardag, säger artisten Mange Hellberg, initiativtagare till detarinsidansomraknas.

Tovas berättelser ledde till att andra hörde av sig för att också skriva om sina missbruksproblem.

Nu är det flera människor som bidrar till kontot med sina personliga erfarenheter. Till fotona fogas oftast smärtsamma berättelser. På så sätt har det här Instagramkontot blivit en sorts terapigrupp.

– Det är ingen som har sagt att detta skulle vara en hjälp från början. Men uppenbarligen blir det det eftersom människor peppar varandra på Instagram. Det är en tjej från Sundsvall som har slutat knarka. Hon beskriver att hon fick så mycket kärlek via det här kontot att hon kände att hon behövde ta tag i sitt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".