Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Skrift som känns.

"Inför punktskrift i skollagen"

"Inget fullständigt skriftspråk kommer leda till problem på arbetsmarknaden"
1:39 min

Bristande tillgänglighet är från och med i år en ny typ av diskrimineringsform. Redan innan årsskiftet började en omställning till den nya lagen Kulturnytt har till exempel berättat om att SF Bio nu textar även svensk film för att nå ut till människor med nedsatt hörsel. Nu vill Synskadades Riksförbund att punktskriftsundervisning förs in i skollagen. Håkan Thomsson är ordförande på Synskadades riksförbund.

– Punktskriften håller på att trängas undan i samhället och det tycker vi är ett problem, samtidigt som vi ser att det idag finns bättre möjligheter än någonsin att utveckla och sprida punktskriften. Tryckkostnader har blivit mycket billigare, säger Håkan Thomsson, ordförande på Synskadades riksförbund. 

Från och med igår började bristande tillgänglighet tillämpas i diskimineringslagen och hittills har tre anmälningar kommit in. Håkan Thomsson är ordförande på Synskadades riksförbund är glad över att man infört lagen men tycker att den kunde varit starkare då han ser att kunskaperna i punktskrift blir sämre.

– Vi har märkt att många gravt synskadade elever inte får lära sig punktskriften på ett tillräckligt intensivt sätt i skolorna. Det finns tendenser att det är lättare att lyssna på talböcker och att använda syntetiskt tal när man använder datorer istället för att lyfta fram punktskriften.

– Problemen är att de här individerna riskerar att på sikt inte ha ett fullständigt skriftspråk och det kommer att leda till problem när man kommer ut på arbetsmarknaden till exempel.

Utifrån de bra förutsättningar som finns vill Håkan Thomsson att punktskrift ska införas i skollagen.

– Då tror vi att det vore väldigt viktigt att det skrivs in i skollagen; rätten att lära sig punktskrift.

Kristian Erskog
kristian.erskog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".