Symbolen för kulturhuvudstadsåret Umeå 2014. Foto: Sebastian Davidsson / SvD / TT
Symbolen för kulturhuvudstadsåret Umeå 2014. Foto: Sebastian Davidsson / SvD / TT

Kulturhuvudstadsåret i backspegeln

"En ganska omtumlande upplevelse på många olika sätt."
4:11 min

I Umeå innebär det nya året att kulturhuvudstadsåret är slut. Ett år med stora evenemang, satsningar och unika utställningar - men också ett år kantat av en debatt om vad kultur innebär och i vilket syfte den används.

Det har varit en ganska omtumlande upplevelse på många olika sätt. Det har hänt mycket i Umeås själ om jag säger så. Kronprinsessan Viktoria på invigningen: Vi står inför ett nytt kulturhuvudstadsår. Förena er med mig och låt oss gemensamt lysa upp vintermörkret och förklara det europeiska kulturhuvudstadsåret, i Umeå, 2014 invigt.

Efter kronprinsessan Viktorias tal på invigningen Burning Snow var kulturhuvudstadsåret igång. Det delades in efter dom åtta samiska årstiderna och blev ett år med ett intensivt konst- och scenprogram. Museerna visade unika utställningar, och ingen kunde undgå när man satte upp den stora utomhusoperan Elektra med jättekostymer som syntes långt, den nyskrivna operan Blanche och Marie visades på Norrlansoperan, Sveriges första kvinnohistoriskt museum öppnade samtidigt som det nybyggda kulturhuset Väven invigdes, umebor tog över de gamla lokstallarna i stadsdelen Haga och gjorde ett eget kulturhus från grunden på sina villkor. Den populära samlingspunkten Apberget mitt i centrum togs bort bland annat för att göra plats för en ny shoppinggalleria och den snabba stadsomvandlingen mötte protester. Debatten kring för vem och i vilket syfte Umeå är kulturhuvudstadsår har varit het. Var det antal hotellnätter, nationella och internationella besökare som var det viktiga eller var det ett år för umeborna själva och kulturarbetarna i staden. Kulturdriven tillväxt blev ett älskat uttryck för vissa och ett hatat uttryck för andra och Stina och Arktis skrev låten Vår stad. Vår stad.

Kulturredaktör på Västerbottens kuriren Sara Meidell tycker att nu börjar det viktiga arbetet att sammanfatta året: Det här kulturhuvudstadsprojektet samlar så otroligt mycket av politiska tendenser och strömningar. Det är en spegel av ett givet samhälle, en given tid och därför blir det laddat på något sätt som har att göra med mer än bara programinnehållet. Man måste analysera året ur flera olika perspektiv. Ja, det är ett jippo - men det kan vara ett jippo med konstnärlig intressant bäring. Men det stora perspektivet är ju att det kanske inte gynnar kulturen överhuvudtaget. Sofia Jannoks framträdande under första årstidsinvigningen: Så lack på att bara duga ibland när du vill ha lite kultur och sälja ditt land. Men i kultur ingår människoblod. Att sälja landet åt gruvgamar är lika med mord.

Sofia Jannok framträdde med Cleo och Kristin Amparo under invigningen av vårvintern. Och frågan som många ställer sig är om Umeå kommun bara utnyttjade det samiska under året eller om det här blev en språngbräda och ett hopp om att de politiska samiska frågorna kommer få större utrymme i framtiden. Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare under Umeå2014, känner sig nöjd med året i sin helhet. Det har varit ett händelserikt år. Det tar fram väldigt mycket diskussioner och debatt. Utan tvekan tror jag att som boende i Umeå kan man se att investeringar i kultur gör skillnad i en stad och jag tror att på sikt kommer Umeå bli en ännu starkare kulturstad nationellt. Politiker, beslutsfattare och tjänstemän har ett otroligt hopp att förvalta nu. För har man en gång sagt att det är kultur vi vill satsa på, hur omsätter man det i praktiken? Det blir en knäckfråga, säger Sara Meidell.

Freja Lantto Heldebro, SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".