Eva-Lotta, Bertil och Andreas i Falkenbergsrevyn. Foto: Ann Jornéus
Eva-Lotta, Bertil och Andreas i Falkenbergsrevyn. Foto: Ann Jornéus

Revyer tar sig an rikspolitiken

"Nyårsrevyer ett kulturarv att förvalta för att behålla en levande landsbygd"
2:04 min

Sveriges 250 nyårsrevyer är nu i full gång att utvärdera det svenska samhället. Revyernas speglar den lokala politiken, viktiga händelser och turer i rikspolitiken, vilket kan påverka det politiska samtalet människor emellan.

– Även om man bara räknar dom mindre revyernas publik så blir det ändå förfärligt många som går på revy, flera hundratusen revybesökare, konstaterar Björn Holmgren, som regisserar Sveriges största nyårsrevy, Falkenbergsrevyn.

– Jag tror att det är en viktig kraft för att hålla det politiska samtalet levande, för det finns annars en risk att det dör, säger Björn Holmgren.

Falkenbergsrevyn är Sveriges största nyårsrevy med årligen 25 000 besökare och fokuserar på nationella händelser, inte minst de olika turerna i rikspolitiken. Det har också lett till att revynummer har skrivits om strax före premiären på trettondagsafton. Därefter spelas revyn till slutet av mars och mycket kan hända som fortsätter att påverka revymaterialet.

– Det är det som gör det så vitalt att spela nyårsrevy. Det är inte skrivit i sten förrän sista föreställningen är spelad, utan det skruvas, fixas och ändras in i det sista, säger revyaktören Andreas Sköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".