At The Gates 2014 Photo: Daniel Falk
At The Gates 2014 Photo: Daniel Falk

Göteborgssoundet hyllas i internationell dokumentär

"Vi måste hylla det här albumet, tänkte vi"
2:06 min

Göteborgssoundet ska hyllas i en ny dokumentär som bygger vidare på SVT-sända serien "Hårdrockens Historia". Kanadensiska Banger Films med dokumentärmakaren Sam Dunn i spetsen åkte till Göteborg för att träffa svenska hårdrocksbandet At The Gates som anses vara kärnan till den melodiösa hårdrocken. Syftet, enligt Sam Dunn, är att ge viktiga band inom hårdrocken den uppmärksamhet de förtjänar.

– Vi känner, precis som fansen, att albumet har en viktig och avgörande roll i hårdrockens historia, säger Sam Dunn. 

Sam Dunn är för många känd som filmmakaren bakom dokumentärserien "hårdrockens historia". Här i Sverige visades serien på SVT och följdes upp av två dokumentärfilmer av Rush och Iron Maiden. Och nu ska Sverige få ett eget kapitel i hårdrockens historia, Sam Dunn och Banger Films har nämligen besökt Sverige för att hyllahårdrocksbandet At The Gates och deras album "slaughter of the soul", som enligt många hårdrockare sådde fröerna till vad som blev Göteborgssoundet.

– Då var det största i vårat liv. Det var inte specieltl stort då, vi lade ner bandet 1996 så vi stod bara vid sidlinjen och såg på, säger Anders Björler.

Göteborgssoundet beskrivs också som Melodisk dödsmetal. Idag när man pratar om genren nämns band som Iron Maiden, Slayer och Metallica som främsta inspirationskällor, men för 19 år sedan, förklarar Anders Björler gitarrist i At The Gates, hade bandet andra inspirationskällor.

– Det kunde vara allt från Prokofjev till ambient musik till ren konstmusik, säger Anders Björler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".