Anita och Rebeca Mihaela av "Det är vi som är dem"
Anita och Rebeca Mihaela av "Det är vi som är dem". Bild: Maja Kristin Nylander.

Rumänska romer porträtteras på Bohusläns Museum

"Viktigt att lyfta fram människan bakom sociala generaliseringar"
2:07 min

Maja Kristin Nylander var fotografen till den omtalade utställningen "Vi är romer", som fortfarande turnerar runt om i Sverige. Nu visar hon genom en fotoutställning hur romer lever i sydvästra Rumänien.

Efter "Vi är romer" blev Maja Kristin Nylander intresserad av hur romer lever i dagens Rumänien. Därför åkte hon dit och började fotografera de boende i några av de fattigaste romska byarna i landet. 

Hon har jobbat med porträtt för att låta oss komma närmre de romer som bor i Rumänien och i de flesta av bilderna ser vi människor som tittar in i kameran för att möta vår blick.

– Det som har varit viktigt är att lyfta fram just människan bakom sociala generaliseringar, visa på individen. Jag har velat att betraktaren ska känna att de här bilderna angår oss och att vi har en relation till dem här människorna. Jag tror att jag har lyckats förmedla den här känslan som jag har mött där nere om varma, stolta och starka människor.

Det är främst kvinnor och barn som syns på fotona. De flesta unga män har lämnat landet i jakt på ett bättre liv för familjen.

– Bilden på Armina i byn Jiana är ett svartvitt porträtt. Han bor kanske i det värsta utsatta området i ett dragigt kallt och mögligt hus. Hon har ingen mat för dagen för sina barn och för sig själv. Hennes man är borta. Sist var han i Italien och tiggde på gatan. Men man ser så mycket i hennes blick. Hon är så stolt och stark men det är ändå en bedjande blick om en förändring.

I Maja Kristin Nylanders bilder kan man ana de ansträngda förhållanden som många romer i Rumänien lever i. Hon tror att bilderna också väcker frågor som till exempel om den nya generation kommer att växa upp under samma levnadsvillkor som tidigare. 

För Maja Kristin Nylander är det viktigt att titta på bilderna tillsammans med de personer som visas i dem och ibland har feedbacken överträffat Mayas förväntningar. Som när hon lät Nelica, en kvinna i byn Recea, se sitt porträtt.

– Hon sa att hon sa sig själv som vacker. Att det var första gången att hon förstod att hon var vacker.

Fotoutställningen "Det är vi som är dem" visas på Bohusläns museum från och med den 10 januari tills den 22 mars. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".