Falkenbergsrevyn gör Svansjön på Östersjön.Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget
Falkenbergsrevyn gör Svansjön på Östersjön.Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Politiska samtal lever i nyårsrevyn

"Revyerna spelar roll för att hålla det politiska samtalet levande''
2:05 min

Sveriges 250 nyårsrevyer är nu i full gång att utvärdera det svenska samhället.
Revyerna kan påverka det politiska samtalet människor emellan, när man speglar den lokala politiken, viktiga händelser och turer i rikspolitiken.

– Även om man bara räknar de mindre revyernas publik så blir det ändå förfärligt många som går på revy; flera hundratusen revybesökare, konstaterar Björn Holmgren, som regisserar Sveriges största nyårsrevy, Falkenbergsrevyn.

– Jag tror att det är en viktig kraft för att hålla det politiska samtalet levande, för det finns annars en risk att det dör, säger Björn Holmgren.

Falkenbergsrevyn är Sveriges största nyårsrevy med årligen 25 000 besökare och fokuserar på nationella händelser, inte minst de olika turerna i rikspolitiken. Det har också lett till att revynummer har skrivits om strax före premiären på trettondagsafton. Därefter spelas revyn till slutet av mars och mycket kan hända som fortsätter att påverka revymaterialet.

– Det är det som gör det så vitalt att spela nyårsrevy, säger revyaktören Andreas Sköld. Det är inte skrivit i sten innan sista föreställningen är spelad. Det skruvas, fixas och ändras in i det sista.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".