Avhopp efter Eurovisionskandalen i Danmark

Lars Bernhard Jørgensen, styrelseordförande för den danska turistorganisationen Wonderful Copenhagen, avgår till följd av brakförlusten efter fjolårets Eurovision Song Contest, ESC. Samtidigt ställer nio av tio styrelsemedlemmar sina platser till förfogande.

– Vi anser att det, för att återupprätta anseendet för Wonderful Copenhagen samt återställa legitimitet och förtroende, är lämpligt att vi förnyar organisationen, säger styrelseordförande Peter Højland till nyhetsbyrån Ritzau.

Bakgrunden är att arrangemanget av ESC i Köpenhamn kostade mer än beräknat, 112 miljoner danska kronor i stället för de budgeterade 77,4 miljonerna. I augusti i fjol tog den tidigare styrelseordföranden för Wonderful Copenhagen på sig huvudansvaret för budgetmissen och avgick. En pågående undersökning, utförd av bland andra danska riksrevisionen, ska utreda om saken bör få juridiska konsekvenser.

Både styrelsen och Lars Bernhard Jørgensen sitter kvar tills deras ersättare utsetts.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".