Roger Wilson på filmfestival i Tokyo. Foto: Selfie
Roger Wilson på filmfestival i Tokyo. Foto: Selfie

Kulturkorrespondenten Roger Wilsons årskrönika

Bush, Roy och Ronja - Roger Wilson om kulturkorrespondentåret 2014
3:33 min

Och så har det blivit dags för Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson att lista sina största kulturupplevelser under 2014.

Vi kände oss nästan som om vi varit med om en religiös upplevelse. Vi som lyckats få biljetter till första konserten med Kate Bush i London i somras, och fick vara med om hennes återkomst som scenartist efter 35 år. Definitivt årets musikupplevelse, för min del.
En konsert som också blev lite extra speciell eftersom de flesta respekterade Kate Bush önskan om att man inte skulle filma eller instagramma från konserten. Så det blev ett tydligt fokus på det som hände på scen. Folk upplevde istället för att dokumentera. Och för de som missade kalaset lär det släppas en dvd-utgåva senare i vår.

Årets gladaste filmarbetare? Ja, det måste ha varit Roy Andersson efter världspremiären av En duva satt på en gren och funderade på tillvaron på filmfestivalen i Venedig. Redan efter första visningen kände han segervittring, och utlovade en fjärde del av sin filmtrilogi. Och så blev det också ett guldlejon till slut.
Överhuvudtaget har det ju varit ett bra filmår för svensk film i utlandet. Utöver Roys framgångar så vann Ester Martin Bergsmark pris i Rotterdam med Nånting måste gå sönder, och Ruben Östlund vann Un Certain Regard i Cannes med Turist.

Största litteraturupplevelsen var nog när jag gick och lyssnade på Haruki Murakami på bokfestivalen i Edinburgh. Murakami duckade för alla pålästa frågor om hans bok Fågeln som vrider upp världen genom att gång på gång ställa motfrågan: har jag skrivit det där?

Och i samma stad var folkomröstningen om ett självständigt Skottland ett av huvudnummerna på teaterfestivalen. Där vi i publiken själva fick rösta om saken. Och hade teaterälskarna fått bestämmma så hade Skottland varit i full färd med att bryta sig loss från Storbritannien nu.

Årets bästa remake - nyinspelning - måste ju vara den japanska animeversionen av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. Den nya tv-serien är så trogen sin förlaga och berättat i så pass makligt tempo att Ronja inte lämnar rövarborgen förrän i avsnitt tre. Fast fullt så stort har jag kanske aldrig föreställt mig Mattis skägg tidigare. Eller en Skalle-Per försedd med yviga hårtestar.

Min största konstupplevelse under året var på biennalen i Seoul i Sydkorea. En utställning som handlade om asiatisk identitet, och som bland annat skildrade hur tomma och innehållslösa ideologier och propaganda framstår i historiens ljus - ett försök att ifrågasätta den nationalism som just nu är på frammarsch, både i Asien och på andra håll i världen. En fråga lika angelägen där som här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".