Ilje
1 av 2
Ilje vill sälja tidningar i stället för att tigga Foto Magnus Bergner / SR
Helen Hugosson Strandemo och Britt-Inger Lundqvist
2 av 2
Helen Hugosson Strandemo och Britt-Inger Lundqvist föreningen SAMS i Skellefteå Foto Magnus Bergner/SR
Skellefteå

Tiggare i Skellefteå säljer tidningar

Dik Manusch- Se människan. Så heter den nya tidning som de tiggande romerna i Skellefteå snart ska börja sälja.

Den som väckte tanken på att sälja tidningar var Ilje. Han är en av de romer som sedan i höstas finns i Skellefteå och som livnär sig och sin familj på att tigga.
- I flera städer såg jag människor i samma situation som oss som sålde tidningar.

Tidningen ges ut av föreningen SAMS. Den bildades i höstas av nio föreningar och kyrkor i Skellefteå med syftet att hjälpa romerna. Ett 25-tal skribenter, illustratörer och fotografer från Skåne till Norrbotten ställer upp med sina texter och bilder och tidningen Norran står för tryckningen. Den kostar 50 kronor och hela summan går till den som säljer tidningen.
– Den startas för att få upp människor ur tiggande ställning till att så upp och titta andra medmänniskor i ögonen och få ett värdigt liv, säger Britt-Inger Lundqvist.

Tidningen Dik Manusch- Se människan, trycks och ges ut i Skellefteå, men texterna handlar inte direkt om Skellefteå.
– Själva grejen är ju att tidningen ska släppas i Skellefteå men att den ska kunna bli nationell med utgångspunkt Skellefteå, säger Helen Hugosson Strandemo som är ansvarig utgivare.

Den första tidningen trycks i 5000 exemplar och SAMS ser gärna att andra städer tar vid och trycker fler.
– Ju fler människor en tidning kan hjälpa ju bättre är det. Vi har inget egoistiskt värde i att bara behålla den här, säger Britt-Inger Lundqvist

Ilje, han säger att han inte skulle åka till Skellefteå för att tigga om han och hans familj kunde försörja sig i Rumänien, och han hoppas att han nu kan sälja tidningar istället för att tigga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".